Vijesti / Osijek

Zbog ispijanja alkohola na javnom mjestu prošle godine u Osijeku kažnjeno 266 osoba

Zbog ispijanja alkohola na javnom mjestu prošle godine u Osijeku kažnjeno 266 osoba

„Pijana promenada“, „Školjka“ ili koje pivo na Rondelu prije izlaska, lagano već padaju u zaborav... Krajem 2010. donesena je komunalna odluka Grada Osijeka o zabrani konzmacije alkoholnih pića na svim javnim površinama te prolazima zgrada, osim kada se javne površine temeljem odobrenja gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalne poslove, koriste kao terasa za pružanje ugostiteljskih usluga. 

Za kršenje ove odredbe slijedi kazna u iznosu od 1.000,00 kuna, no počinitelju se može izdati pisano ili izreći usmeno upozorenje ukoliko policija utvrdi da je počinjen prekršaj osobito lake naravi te da osoba iza sebe nema sličnih prekršaja.

Iz ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske doznajemo kako je u godini iz koje smo netom izašli, evidentirano 266 osoba koje su pod prekršajem konzumirale alkohol na javnim površinama te kako je evidentiran manji broj oštećenja i uništenja objekata u odnosu na godine prije stupanja na snagu ove odredbe.

Unatoč tome, većina građana još uvijek negoduje zbog ovakve odluke kao i zbog previsoke cijene kazne jer ponovno ispaštaju svi, a kazne se prečesto dijele onima koji ni na koji način ne narušavaju javni red i mir. Iako je prema informacijama iz MUP-a vandalizam u gradu smanjen, ovom se odredbom ograničava sloboda svih građana, dok se problem „opijanja“ maloljetnika time ne rješava, već ih se primorava na skrivanje po kvartovima i slično.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Logičnije i efikasnije rješenje spomenutog bi problema bio veći nadzor i postrožavanje kazni za prodaju alkohola maloljetnicima, kao i reguliranje Odluke o komunalnom redu kojim bi se zabrana odnosila samo na njih (maloljetnike), što su učinili neki od hrvatskih gradova.

Na listi gradova u kojima je uvedena zabrana, uz Osijek se nalaze i Našice, Karlovac, Rijeka, Vodice i Makarska, a posebno je zanimljiv podatak da je upravo u Osijeku ovaj prekršaj najskuplji. U dva najveća hrvatska grada, Zagrebu i Splitu, prijedlog za zabranu nije prošao.

K.B/SiB.hr

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!