Vijesti / Osijek

Biciklisti oprez, evo za što vas sve policija može kazniti

Biciklisti oprez, evo za što vas sve policija može kazniti

Dolaskom lijepog vremena ulice Osijeka okupirali su biciklisti. Diglo je to na noge i policajce koji su pojačali kontrole. Tokom dana dobili smo brojne poruke od naših čitatelja o policijskom "zasjedama" za bicikliste po gradu.

Odlučili smo napisati što nije dopušteno kod vožnje biciklom i za što policajci najčešće pišu kazne.

Iako u Osijeku postoji puno kilometara biciklističkih staza i traka, još uvijek postoje mnogi koji pokraj njih voze po kolniku ili pješačkoj stazi. Kazna za to je 300 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukoliko ne postoji biciklistička staza/traka dužni ste se kretat kolnikom, što bliže desnom rubu. 300 kuna je kazna ukoliko se vozite pješačkom stazom. Samim tim kažnjiv je i prelazak zebre vozeći bicikl.

Ako se vozite u skupini(dva ili više bicikala) obvezni ste voziti jedan iza drugoga, odnosno u koloni.

Zabranjeno je "umanjivanje stabilnosti vozila" (vožnje bicikla bez držanja volana ili pridržavanje za drugo vozilo). Kazna 500 kuna.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti (i u gradu) dužan je biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, inače također može biti kažnjen s 300 kuna. Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na glavi moraju imati biciklisti mlađi od 16 godina i obavezno mora biti pravilno zavezana, dok za odrasle kaciga nije obvezna.

Tijekom vožnje noću potrebno je imati svjetla, bijelo prednje i crveno zadnje. Kazna za izostanak svjetala je također 300kn. Biciklistička svjetla je moguće jako jeftino nabaviti iz Kine putem e-baya, na osječkoj auto piji, kineskim shopovima...

500kn je kazna za vožnju bicikla pod utjecajem alkohola (iznad 0,5 promila).

Djeca mlađa od 9 godina ne smiju voziti bicikl po cesti, a samostalno smiju tek s navršenih 14.

Zabranjeno je prevoziti drugu osobu stariju od 8 godina na biciklu, osim ako osoba koja vozi nije starija od 18 god i ako bicikl ima posebno sjedalo za svaku osobu, držač za ruke i pedale. Djecu mlađu od 8 godina dozvoljeno je prevoziti u posebnim sjedalicama. Kazan za ovaj prekršaj je 500 kuna.

Pazite i na tehničku ispravnost bicikla. Ukoliko niste prekršili ni jedan od gore navedenih zakona, ne znači da ste se "izvukli". Tehnički ispravan bicikl mora imati:

- za svaki kotač po jednu kočnicu
- svjetlo bijele boje za osvjetljivanje ceste
- stražnje pozicijsko svjetlo crvene boje s “mačjim okom”
- zvono
- s prednje i stražnje strane pedale po jedan žuti ili narančasti katadiopter ili takozvano “mačje oko”
- na bočnim stranama prednjeg i stražnjeg kotača reflektirajuća tijela bijele ili žute boje (“mačje oči”)

Znamo da neke biciklističke staze kod nas i nisu baš najbolje izvedene (nisu povezane, završavaju nigdje), znamo i da je po brojnim cestama opasno voziti zbog neopreznih vozača i da se dosta ljudi iz straha namjerno rađe bira voziti po pješačkoj, ali morate bit svjesni da vam to neće puno značiti kod policije. U najboljem slučaju proći ćete samo sa opomenom.

Ne zaboravite, ako kaznu platite u roku 3 dana, iznos vam se smanjuje za 50 posto!

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!