Vijesti / Osijek

Ekskluzivno: Beograd istragu protiv Tihomira Purde pokrenuo još 1992.

Ekskluzivno: Beograd istragu protiv Tihomira Purde pokrenuo još 1992.

Danijel Srb ispred HSP-a izjavio je: "Ovo je očito rezultat naivne hrvatske politike, koja je dovela do toga da ovako prolaze hrvatski branitelji, dok su, nasuprot tome, brojne osobe koje su nad Hrvatima i pripadnicima drugih naroda počinile stravične ratne zločine tijekom Domovinskog rata abolirane i protiv njih se ne podižu optužnice".

Jučer je predsjednik HDSSB-a optužio ministarstvo branitelja i ministra Ivića da su izdali hrvatske branitelje, odnosno da ih nisu upoznali sa činjenicom da se protiv njih u susjednoj Srbiji vodi postupak. Najradikalniji bio je saborski zastupnik Dinko Burić koji je predložio povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda.  

Saborski zastupnik Boro Grubišić na današnjoj press konferenciji upitao je ministra Ivića nije li logičnije da njegovo ministarstvo obavijesti ljude sa popisa, umjesto da 500 000 branitelja zove ministarstvo kako bi provjerilo jesu li na popisu. 
"U presudi Branimiru Glavašu stoji kako je tijekom 1991. jedina legalna vojska bila JNA, te  je upravo takva presuda podloga za progone hrvatskih branitelja"- rekao je Grubišić.

Prije dva dana u medije je dospio popis od preko 300 hrvatskih branitelja koje Srbija traži zbog navodnog počinjenja ratnih zločina. Riječ je o pretežito vukovarskim braniteljima, ali i određenom broju Osječana koji su sudjelovali u obrani simbola Domovinskog rata. Ubrzo je oglasilo i srbijansko ministarstvo Pravde koje opovrgava postojanje tog popisa, objašanjavajući kako slučaj Tihomira Purde spada u vojne predmete s početka devedesetih.

SiB.hr pronašao je "Izveštaj Komisiji eksperata ustanovljenoj na osnovi rezolucije saveta bezbednosti" u kojemu se između ostalih od Vojnog suda u Beogradu traži započinjanje istrage protiv Tihomira Purde.

 


fb809ff9f3d089803b9a076f118f4b8e.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pored Tihomira Purde u dokumentu spominje se još dosta hrvatskih branitelja, no zanimljivost je kako su svjedoci većinom pripadnici Jugoslavenske narodne armije, ali nije rijetko da se kao dokaz upotrebljavaju novinski članci u kojima se nagađa o počinjenim zločinima i njivovim počiniteljima.

Nejasno je kako Vlada RH, a posebno Ministarstvo branitelja nisu znali za ovaj slučaj istrage protiv Hrvatskih branitelja!? Nejasno je i kako je Purda uhiĆen na temelju Interpolove tjeralice, a da MUP o takvoj vrsti tjeralice nije znalo ništa. Mnogo je nejasnoća, a vidjeti ćemo hoće li naredni dani pružiti odgovore.

Tekst: SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!