Vijesti / Osijek

Nova promjena vlasnika Osječke pivovare

Nova promjena vlasnika Osječke pivovare

Jednako kao i ljetos, kada je bez imalo buke ili pak želje da uprava o tome izvijesti širu javnost, Osječka pivovara ponovno je promijenila vlasnika!

Sada je to slovenska tvrtka Ditta trade d.o.o. Nije teško procijeniti kako u svemu tome i ovaj puta glavnu ulogu ima Ivan Komak, ranije njezin većinski vlasnik, nakon prve prodaje manjinski dioničar, sada bez ijedne dionice.
Podsjetimo, Pivovaru je u rujnu prodao tvrtki Kasija čiji je vlasnik njegov nećak Ivan Kandera, slovački državljanin, s mjestom prebivanja u slovačkim Žilinama. No Kanderu nismo vidjeli u Hrvatskoj.
Što se ovaj put dogodilo, za prvu ruku ostaje bez odgovora jer, po ustaljenom receptu, Komak se nije odazvao na naše pozive. U Osječkoj pivovari jučer su imali slobodan dan pa je i s te strane ostao gluhi telefon.
Potraga, ipak, nije ostala bez rezultata - Ditta trade d.o.o. sa sjedištem u Ljubljani tvrtka je registrirana za veleprodaju i maloprodaju, s jednim uposlenikom. Osnovala ju je 1993. godine Zdenka Tatić. Predsjednik Nadzornog odbora Osječke pivovare od 2008. godine bio je Luka Tatić, koji je, prema našim saznanjima, preminuo u listopadu prošle godine. Tatića je Komak izuzetno cijenio, svojevremeno je za njega rekao kako je on pojačanje u upravljačkom menadžmentu. Tatić je, inače slovenski državljanin, a s adresom prebivališta u istarskom mjestu Zagorje, bio je doktor ekonomskih znanosti, prema Komakovim navodima posjedovao je dva hotela na Bledu. Zbog njega je svojevremeno i donesena odluka kako se sjednice Skupštine Osječke pivovare mogu održavati u inozemstvu, a ljetos je i jedna skupština sazvana u Puli.
Luku Tatića bi, prema prijedlogu Skupštine Društva Osječke pivovare, sazvane za idući tjedan, u Nadzornom odboru trebao zamijeniti Ivan Tatić iz Labina. Jesu li Ivan, Luka i Zdenka u bliskim obiteljskim ili rođačkim odnosima, nismo bili u mogućnosti do kraja rasvijetliti. Kao ni razlog i motiv, ali u konačnici i vrijednost za koju su postali vlasnici 90.78 posto, odnosno 47.662 dionice Osječke pivovare.
Izvanredna skupština dioničara sazvana je za utorak, pa ako ne prije, tada će vjerojatno uslijediti i odgovori na ta otvorena pitanja.

NEUSPJEŠNI KONTAKTI S LJUBLJANOM
Prvi pokušaj kontakta s ljubljanskom tvrkom Ditta trade bio je polovično uspješan. Ljubazni ženski glas, bez želje za ulaskom u diskusiju, ispričao je izostanak Zdenke Tatić iz ureda, uz obećanje da će nam se povratno javiti. To se nije dogodilo, a na naše ponovne pokušaje više se nitko u Ljubljani nije javljao.


U VELJAČI ISPLATA DIVIDENDE
Izvanredna skupština Društva Osječka pivovara održat će se u veljači. Pred dioničarima je samo jedna odluka - iz ostalih rezervi Društva isplatit će se dividenda u iznosu od 100 kuna po jednoj dionici, odnosno dividenda u ukupnom iznosu od 5.2 milijuna kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dario KUŠTRO / Glas Slavonije


Izdvojeno

Reci što misliš!