Vijesti / Osijek

Poljoprivreda u 2010: Prosvjedi, poplave, nikad lošiji prinosi

Poljoprivreda u 2010: Prosvjedi, poplave, nikad lošiji prinosi

Poljoprivredna 2010. ostat će upamćena po nizu nedaća. Obilježili su je izrazito ekstremni vremenski uvjeti, dugotrajne kiše i poplave, loši prinosi gotovo svih ratarskih kultura, zakašnjele isplate, seljački prosvjedi, kolaps domaćeg stočarstva i poljoprivrede u cjelini.

Poklopilo se sve negativno što se moglo pokolopiti, rekli bi domaći poljoprivrednici.
Krenulo je masovnim prosvjedima, zbog 40 postotnog smanjenja poticaja u poljoprivredi. Davanja manja za čak milijardu kuna ministar poljoprivrede Petar Čobanković pokušao je opravdati nedostatkom novca u državnoj blagajni. Takvu odluku seljaci su, dakako, primili s nevjericom i ogorčenjem. Epicentar seljačkog bunta pojavio se u Ferovcu i u dan dva proširio se cijelom Hrvatskom. Na cestama je ukupno bilo više od 5 tisuća seljaka od Vinkovaca i Đakova do Velike Gorice i Zagorja. Mnogi su u prosvjedu proveli i po sedam dana i noći.
I krv je pala, prije nego što je postignut sporazum u Đakovu.
Kako je tekla provedba đakovačkog sporazuma seljaci su se uvjerili u sljedećim mjesecima. Traktorima su na ceste izlazili još nekoliko puta, a najavljuju ih i dalje. U 2010. potonuli su, kažu, i doslovce. Padaline su tukle nove rekorde, a poplave prepolovile prinose.
Lošiji prinosi, više cijene ratarskih kultura. Ugrozile su stočarstvo, koje ionako preživljava na rubu ponora. U posljednje 3 godine izgubili smo 13 od 30 tisuća proizvođača mlijeka, a u prvih devet ovogodišnjih mjeseci proizvodnja je pala za 50 milijuna litara.
U optimalnim agrotehničkim rokovima zasijano je svega 25 posto pšenice. Uvedene su trošarine za rakiju. Prosvjedovali su i radnici Uljare, a tenzije su se dizale i oko takozvane tavanuše.
Ukupna šteta nastala krađom žita iz silosa Đakovštine, koja je završila u stečaju, iznosila je 22 milijuna kuna, a zbog đakovačke su zemlje padale i prijetnje dugim cijevima.
Ostaje za nadati se kako će domaća poljoprivreda svoje bolje sutra imati u 2011. godini te da, ako ništa drugo, nećemo gledati kilometarske traktorske kolone poniženih Slavonaca i Baranjaca, kako pokušavaju prosvjedima upozoriti državne vlastodršce da su ponovno i opet izigrani.

Tekst: J.Dubrović / www.stv.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!