Vijesti / Osijek

Osječki MIO standard uspješno plasira proizvode u Europi

Osječki MIO standard uspješno plasira proizvode u Europi

OSIJEK - Kada smo ljetos izvijestili da će u osječkom Standardu MIO-u izostati kolektivni godišnji odmor zbog povećanog obima inozemnih narudžbi, to je bila naznaka da krizi, onoj europskoj, počinju pucati okovi.

Šest mjeseci poslije ta se naznaka, bar na primjeru MIO-a, pokazala i te kako točna. I dalje se radi punom parom.

- Istina je da radimo pojačanim ritmom, tolikim da smo u posljednje vrijeme dodatno zaposlili 30 djelatnika - kazao nam je Ante Mršo, direktor i vlasnik osječkog MIO-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, zaključno s posljednjim danom godine uspjeli su za naručitelja i strateškog partnera - Hondu u tri mjeseca proizvesti 8.000 motokultivatora. Usporedbe radi, uobičajena godišnja tranša je na razini od oko 10.000 komada. Stoga je i kod naručitelja, priznaje Mršo, postojala bojazan hoće li uspjeti. No i u novu poslovnu godinu ovi osječki metalci ulaze s optimizmom, za talijanskog partnera za narednih šest mjeseci dogovorena je izrada i isporuka 10.000 mjenjača za motokultivatore, ali otvoreno je i novo tržište Njemačke.

- Za tvrtku Mikropul iz Kölna započeli smo proizvodnju kućišta ventila. Najprije smo radili proizvodnju kućišta od aluminija, a potom smo dobili i cijelu montažu ventila namijenjenih procesnoj industriji. Ocjena je da je za nas, cjenovno, tržište Njemačke vrlo obećavajuće - kaže Mršo.

Zbog svih narudžbi i dalje se nastavlja s radnim tempom, izostat će i uobičajena pauza za zimske blagdane, radit će se već u ponedjeljak, tek će kraći prekid biti spajanjem slobodnih dana za Sveta tri kralja.

Naposljetku, sve to rezultirat će i dosta dobrim poslovnim rezulatima, u prvih deset mjeseci ostvareno je oko 50 milijuna kuna prometa, do kraja godine procjena je da će biti dostignut iznos od 65 milijuna kuna ukupnog prometa.

- To nas vraća na vrlo dobre rezultate iz 2008. godine, nakon koje su utjecajem gospodarske krize svjetskih razmjera kola krenula nizbrdo. No očito je da su, bar u našem dvorištu, zaustavljena - rezimira Mršo.

PREKO BAUMAXA ULAZE I NA TRŽIŠTE SLOVENIJE

Standrad MIO uspješno je okončao i prvu godinu poslovanja s trgovačkim lancem Baumax, koji prodaje MIO-ove motokultivatore. “Pri tome je ostvaren rezultat od 1.2 milijuna kuna prometa, ali još važnije je da za naš proizvod Baumax nije dobio ni jednu jedinu reklamaciju. To je naša najveća referencija”, ponosan je Mršo. Naposljetku, kroz taj lanac osječki će motokultivatori ponovno ući i na slovensko tržište, koje mu je u nekoliko posljednjih godina uporno izmicalo.
65 milijuna kuna očekivani je ovogodišnji ukupni promet MIO-a, 30 je novozaposlenih djelatnika unazad tri mjeseca, 1.2 milijuna kuna ostvaren je promet od prodaje motokultivatora preko lanca Baumax

TEKST: Dario Kuštro (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!