Vijesti / Osijek

Vodovod najbliže novcu iz EU, GPP očekuje 100 milijuna eura

Vodovod najbliže novcu iz EU, GPP očekuje 100 milijuna eura

Premda je Hrvatskoj još prije sedam godina otvorena mogućnost kandidiranja za korištenje novčanih sredstava iz bogatih pretpristupnih fondova EU, osječke gradske tvrtke to su do sada iz različitih razloga vrlo malo iskorištavale.

Tako je jedina konkretna sredstva do sada dobio Poduzetnički inkubator BIOS, i to milijun eura za gradnju svoje treće hale, otvorene u proljeće 2009.
Kod ostalih je stanje šaroliko. Primjerice, direktor Ukopa Davor Lamza i Zavoda za stanovanja Darijan Rudan tvrde kako njihove tvrtke imaju specifične djelatnosti "pa iskreno ne znaju niti za što bi točno mogli kandidirati". Stručni tim za pisanje projekata tek su nedavno formirali Športski objekti, dok je GPP to učinio još početkom ove godine. "Na čelu tog sedmeročlanog tima je moj zamjenik Jean Pierre Maričić, a prije šest mjeseci počeli su pisati i stvarati opsežnu dokumentaciju za nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, vrijednih više od 100 milijuna eura. Posrijedi su modernizacija i proširenje mreže tramvajskih pruga u Osijeku, uređenje i proširenje remize, kupnja novih strojeva i kupnja novih vozila za javni prijevoz. Oni su i vrlo složeni pa će se možda stvarati nekoliko godina, to ne ide preko noći, a moramo dobiti i dozvolu Ministarstva prometa", kaže Igor Medić, direktor GPP-a.
Neki su pokušavali, ali (još) nisu imali sreće ili sve preduvjete da im projekti prođu. Tako su Unikomu odbijena dva partnerska projekta, s kojima su konkurirali za IPA fond – razvrstavanje otpada (zajedno s Gradom Suboticom) i uništavanje ambrozije, zajedno s Gradom Somborom. Osječki sajam, također partnerski sa Suboticom, neuspješno je konkurirao za sredstva za projekt prekogranične suradnje. "Nećemo odustati. Nemamo poseban tim, ali surađujemo s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje. Zanimljiva su nam dva projekta – prekogranična suradnja i Dunavska strategija", kaže Saša Uranjek, direktor Sajma. Usluge RRA koristi ili planira koristiti još nekoliko gradskih tvrtki, a Tržnice Osijek već tri mjeseca čekaju odgovor hoće li iz EU fondova dobiti 200 tisuća eura potrebnih za projektiranje solarne elektrane na krovu Glavne tržnice. Slično kao i GPP, Vodovod je kvalitetnim pripremanjem dokumentacije i planiranjem projekata stvorio odlične preduvjete za ulaganja u vodovodnu mrežu koja probijaju 100 milijuna eura. Očekuje se da će se približno 75 posto sredstava privući iz fondova EU-a.

BIOS 5,475 milijuna euraza sedam projekata

Na dobivanju novca iz europskih blagajni vrijedno i dalje radi BIOS. Direktor Tomislav Šerić naglašava kako su do sada predali zahtjeve za sedam projekata za IPA fondove, od kojih su u tri nositelji, a četiri partneri. "Do sada nam je odobreno 330.088 eura za jedan, u kojemu smo voditelji, a odnosi se na prekograničnu suradnju. Detalje ne smijem otkrivati do službenog potpisivanja ugovora oko 10. siječnja. Još za dva, vrijedna 230 tisuća eura, odobren nam je koncept, a ostali su u postupku evaluacije", kaže Šerić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: T.Levak / www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!