Vijesti / Osijek

Zabrana predavanja zagrebačkim profesorima?

Zabrana predavanja zagrebačkim profesorima?

Županijski savjet mladih Osječko-baranjske županije ogorčen je prijedlogom Sveučilišta grada Zagreba o zabrani svojim profesorima da održavaju predavanja izvan matičnog Sveučilišta, a kako bi se povećala kvaliteta studija zagrebačkih studenata.

-Velik broj profesora zagrebačkog Sveučilišta odrađuje nastavni program na različitim fakultetima i smjerovima Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Prihvaćanje ovog prijedloga vrlo vjerojatno će prouzročiti gašenje brojnih programa (primjerice psihologija) na našem Sveučilištu, zbog manjka kvalificiranih kadrova. Usvajanjem ovog prijedloga dolazi u opasnost i egzistiranje drugih veleučilišta diljem RH. Budući studenti stoga će biti prisiljeni odlaziti u Zagreb na studij što će im biti dodatan financijski teret. Smatramo kako će usvajanje odredbe prouzrokovati odljev mladih s ovog područja, a to će izazvati dugoročne posljedice, jer upravo mladi obrazovani ljudi trebaju biti okosnica razvoja Republike Hrvatske - ističe predsjednik županijskog Savjeta mladih Mario Marolin.

Budući da zagrebačko Sveučilište raspolaže daleko većim financijskim sredstvima, a samim time i mogućnošću da kvalitetan mladi znanstveni kadar (koji je prisiljen završavati doktorske studije u Zagrebu), privuče na zagrebačko Sveučilište, Savjet smatra da bi se usvajanjem ovog prijedloga samo dodatno povećala ionako velika neravnopravnost među sveučilištima i onemogućilo kvalitetno odvijanje nastave izvan Zagreba. Samim time to bi znatno utjecalo na kvalitetu studija osječkih studenata i dovelo naše Sveučilište u vrlo nepovoljan položaj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

PROTIVNO NAČELIMA BOLONJE

Ova odredba protivna je jednom od temeljnih načela Bolonjskog procesa - mobilnosti studenata i profesora, upozorio je Karlo Šatvar, predsjednik Mladih HDSSB-a. Na nedavnom okruglom stolu “Interesi mladih ispred stranačkih interesa” kao jedan od najvećih problema mladih istaknuta je neusklađenost obrazovnog sustava s tržištem rada, a na marginama toga skupa bilo je govora i o ovoj zabrani. “S ulaskom u EU morat ćemo se prilagoditi njihovim obrazovnim standardima temeljenim na razmjeni znanja i mobilnosti sudionika akademskog života. No, kakva se poruka šalje studentima? Kako da ih potaknemo na mobilnost kada se ona ograničava profesorima!?”, pita se Šatvar.

Tekst: Mario Mihaljević (Glas Slavonije)

Foto: SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!