Vijesti / Osijek

VIDEO: Jug 2 dobiva podsjetnik na rat i hrabrost Jugovaca

VIDEO: Jug 2 dobiva podsjetnik na rat i hrabrost Jugovaca

Na natječaju za najbolje idejno-arhitektonsko rješenje novog trga na Jugu 2, od pet radova koji su ušli u uži izbor i o kojima je odlučivalo peteročlano povjerenstvo, pobijedio je rad mladog osječkog arhitekta Brune Rechnera.

Na natječaju za najbolje idejno-arhitektonsko rješenje novog trga na Jugu 2, od pet radova koji su ušli u uži izbor i o kojima je odlučivalo peteročlano povjerenstvo, pobijedio je rad mladog osječkog arhitekta Brune Rechnera, koji je ujedno nagrađen s 25.000 kuna.019a5cb4c88d0e1acfb1197ad5abfa58.jpg
A kako bi novi trg trebao izgledati, stanovnicima Juga 2 prezentirano je na svečanoj sjednici GČ Jug 2, gdje su prvi put pokazane 3D simulacije pobjedničkog rješenja, a jučer je uoči mise u župnoj crkvi Svete Obitelji otvorena izložba svih pristiglih radova. Inače, Grad je pobjednički rad, kao i ostala četiri izložio kako bi svi Osječani mogli vidjeti u što će Grad ulagati, te dati svoje sugestije i primjedbe.
- Od svih pet radova upravo nam je rad Brune Rechnera dao ono što smo htjeli. Odnosno prostor za dnevni boravak građana koji nije naguran i na kojem ima mjesta za ulični mobilijar, odnosno klupe i rasvjetu, a u koji je skladno ukomponiran i prostor za spomen-obilježje. Projekt je zamišljen tako da kvadrati popločenja budu u nekoliko nijansi sive boje, što bi simboliziralo rane grada, a crvena kocka u sredini simbolizirala bi srce Jugovaca i obrane ovog dijela grade. Ono što je posebno i po ćemu će ovaj trg biti specifičan u Hrvatskoj jest ideja da se unutar kocke izmjenjuju svjetlosni efekti, pa čak i neke videoprojekcije obrane Juga 2. No taj dio ideje će se dodatno razraditi - objašnjava dogradonačelnica Danijela Lovoković.
Pred Gradom je sada dogovor s autorom oko projektnog rješenja, potom ishođenje lokacijske i građevinske dozvole te raspisivanje natječaja za izvođača radova. Gradonačelnik Krešimr Bubalo nije želio ni približno licitirati oko cijene projekta, ali tvrdi kako bi gradnja trga mogla početi sljedeće godine.

VIDEO:
{youtube}pSh5OT8dEpA{/youtube}

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

TEKST: www.glas-slavonije.hr

VIDEO: www.stv.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!