Vijesti / Osijek

Studenti predstavljali osječko sveučilište na međunarodnom pravnom natjecanju

Studenti predstavljali osječko sveučilište na međunarodnom pravnom natjecanju

Studenti Pravnog fakulteta u Osijeku predstavljali su svoje Sveučilište na četverodnevnom moot court natjecanju iz međunarodnog humanitarnog prava u Sarajevu, od 22. do 26. studenoga.

studenti-pravo-natjecanje

Na natjecanju u organizaciji Međunarodnog odbora Crvenog Križa i Švicarske Konfederacije sudjelovalo je šest hrvatskih predstavnika: tim Sveučilišta u Rijeci i tim Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji su sačinjavali studentica pete godine Pravnog fakulteta Zrinka Gugić te studenti treće godine Tomislav Metelko i Tomislav Nedić, pod mentorstvom Davora Muhvića, asistenta na Katedri za međunarodno pravo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Samo natjecanje jedno je od najprestižniji natjecanja iz međunarodnog humanitarnog prava na kojemu je sudjelovalo dvanaest timova iz osam europskih zemalja, a konkurencija osječkim natjecateljima bili su studenti eminentnih sveučilišta poput Karlovog sveučilišta u Pragu, Masarykovog sveučilišta iz Brna i Jagielonskog sveučilišta u Krakovu, kao i timovi iz Beograda, Bukurešta, Istanbula, Skopja i drugih. Natjecanje se sastojalo od pet rundi u kojima se, osim izvrsnog poznavanja engleskog jezika, tražilo vrhunsko poznavanje normi međunarodnog prava oružanih sukoba, ljudskih prava, međunarodnog kaznenog prava i srodnih pravnih grana, kao i diplomatske i pregovaračke vještine te primjena znanja na konkretne sporove i simulirane situacije poput suđenja, pregovora o ratnim zarobljenicima, mirovnih konferencija i sl.

Suci na ovogodišnjem natjecanju bila su eminentna imena međunarodnog humanitarnog prava: voditelj poslijediplomskih studija na University of Dundee Ryszard Piotrowicz, Nobuo Hayashi s Instituta za međunarodno pravo i politiku iz Osla, članica natjecateljskog odbora Jean Pictet natjecanja Patricia Galvao Teles, Michael Pesendorfer iz austrijskog Ministarstva obrane i Vincent Sautenet, pravni savjetnik u Međunarodnom odboru Crvenog Križa u Ženevi.


Izdvojeno

Reci što misliš!