Vijesti / Osijek

Grad i država mijenjaju zemljište zbog tvornice Etanola

Grad i država mijenjaju zemljište zbog tvornice Etanola

Osječko Gradsko vijeće trebalo bi na sjednici u četvrtak dati suglasnost za zamjenu zemljišta između Republike Hrvatske i Grada Osijeka, a u svrhu stvaranja preduvjeta izgradnje tvornice etanola na lokaciji Luke Osijek, te realizacije projekta izgradnje stambenog naselja Jug IV.

Naime dvije zemljišne čestice koje se nalaze na području buduće tvornice Etanola u zemljišnim knjigama upisane su kao vlasništvo Grada Osijeka, te u skladu s tim Lučka uprava Osijek, na čijem području se nalazi predmetno zemljište, predlaže prijenos prava vlasništva tog zemljišta na Republiku Hrvatsku, odnosno zamjenu za odgovarajuće zemljište u vlasništvu RH.
To odgovarajuće zeljište nalazi se na području budućeg stambenog naselja Juga 4 koje Grad planira graditi zajedno sa nizozemskom tvrtkom Ymere, tako da postoji obostrani interes za zamjenu zemljišta.
O izgradnji tvornice Etanola se u Osijeku priča već nekoliko godina, ali se svi zajedno nadamo kako će ovom zamjenom zemljišta biti stvoreni svi preduvjeti za realizaciju projekta vrijednog gotovo 100 milijuna eura. Tvornica bi po nekim procjenama zapošljavala oko 70 zaposlenika, ali ne treba zaboraviti ni kooperante odnosno proizvođače kukuruza od kojega se proizvodi etanol tj. biogorivo.

Tekst: SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!