Vijesti / Osijek

HDZ iznenadio pobjedom, SDP i HSP potonuli

HDZ iznenadio pobjedom, SDP i HSP potonuli

Iako sva biračka mjesta još nisu u potpunosti obrađena, naziru se pobjednici i poraženi na izborima za vijeća gradskih četvrti i mjesne odbore u gradu Osijeku.

Prema podacima prikupljenima do 22 sata, HDZ (25,66%) i HDSSB (22,55%) su znatno ispred svih ostalih dok treće mjesto zauzima koalicija SDP-HSLS. Osječki HSP zauzeo je tek četvrto mjesto što je za stranku koja je donedavno imala gradonačelnika Osijeka, zasigurno  rezultat koji ih ne može zadovoljiti u potpunosti. Jedan od razloga za to krije se i u NL Gordana Matkovića koji je svojoj dojučerašnjoj stranci odnio gotovo 8% glasova. Tradicionalno u MO Lijeva obala, pobjedu je ostvarila  NL Ivana Sovića.

Izlaznost biračkog tijela bila je vrlo niska (svega 14%), što je možda i pokazatelj zasićenosti izborima u posljednjih nekoliko godina. Iz raspodjele glasova vidljivo je i kako su stranke lijevice u znatnom zaostatku za strankama centra i desnice.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

00:30h
Obrađena su sva biračka mjesta. Hrvatska demokratska zajednica u zbirnom rezultatu osvojila je 26% glasova, drugi je vladajući HDSSB sa 22%, dok je na trećem mjestu koalicija SDP/HSLS sa 11,40%. Izlaznost birača je vrlo niska te iznosi 14,21%. Upravo u tako niskoj izlaznosti mnogi vide razloge HDZ-ove pobjede, jer poznata je činjenica kako HDZ ima najdiscipliranije biračko tijelo, dok je kod ljevice slučaj upravo suprotan.
Od ostalih rezultata treba izdvojiti slab rezultat HSP-a koji se od vladajuće stranke u Osijeku (izbori 2007.) spustio ispod 10% glasova.
NL Gordana Matkovića
također je poprilično oslabila u odnosu na izbore 2009. godine, pa je Matković čak izgubio svoju Industrijsku četvrt.
Što se tiče pojedinih GČ i MO u najviše njih (8) pobjedio je HDZ, u 4 je pobjedio HDSSB, dok je u jednoj GČ ili MO pobjedu odnio SDP, SDSS, te tradicionalno u MO Lijeva obala Ivan Sović.
Zanimljivo kako je HDZ pobjedio u većini mjesnih odbora(Josipovac, Višnjevac, Cvjetno, Brijest, Tenja, Sarvaš), te u dvije gradske četvrti (Jug 2 i Industrijska četvrt) dok je HDSSB pobjedio u urbanijim dijelovima grada (Gornji grad, Novi grad, Donji grad i  Retfala).
U mnogim GČ i MO situacija je dosta komplicirana, pa će biti zanimljivo pratiti pregovore oko sastavljanja vlasti na najnižoj razini odlučivanja. Nadamo se da neće biti previše politiziranja, te da će sva vijeća marljivo raditi na poboljšavanju životnog standarda u svom dijelu grada.

Službeni rezultati izbora očekuju se sutra rano ujutro, a do tada privremene i neslužbene rezultate pratite na službenoj stranici IZBORI.

Tekst: SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!