Vijesti / Osijek

Premješta li se spomenik braniteljima tzv. radijatori!?

Premješta li se spomenik braniteljima tzv. radijatori!?

Spomenik je postavljen 2003. godine prema idejnom rješenju zagrebačkih arhitekata Koraljke Brebić, Mirka Buvnića i Maje Furlan Zimmermann. Dok je struka bila oduševljena tim rješenjem s druge strane građani nisu iskazivali oduševljenje, pa su tako spomenik posprdno nazvali "radijatorima". Arhitekti su najavljivali da će nakon sedam godina spomenik simbolično poprimiti boju krvi, ali se do danas to nije dogodilo. Struka je uvjeravala da će građani s godinama spomenik prihvatiti, no čini se kako su građani i dalje hladni prema spomeniku koji treba podsjećati na žrtvu svih ljudi koji su nastradali u borbi za stvaranje Hrvatske.
- Spomenik u meni ne budi nikakve emocije. Jednostavno se spomenik nije uklopio u ovaj prostor. Taj spomenik bi mi trebao buditi sjećanje na najslavnije dane hrvatske povijesti - rekao nam je sugrađanin Mladen čiju smo izjavu uzeli upravo pokraj spomenika - možda bi se spomenik bolje uklopio na nekoj čistini - zaključio je.

Upravo na čistini u Budimpešti nalazi se spomenik sličan osječkom. U parku u blizini Trga pobjede podignut je spomenik koji neodoljivo podsjeća na osječke "radijatore".

49695726dbf6e8d2588a3d37602a9aad.jpg

Osječki arhitekt Oliver Grigić izjavio je za Glas Slavonije prije nekoliko mjeseci: “I Parižani su bili zgranuti i ogorčeni na Eiffelov toranj, te su čak tražili da ga se sruši, a znamo što danas Eiffelov toranj znači za Pariz”.

Nije ovo prvi put da se u Osijeku građani, struka i političari razmoilaze u mišljenjima o spomenicima. Podsjetimo 2007. godine tadašnji gradonačelnik Đapić na središnjem osječkom trgu postavio je spomenik Anti Starčeviću što je izazvalo burne reakcije gotovo svih političkih stranaka, ali i osječke javnosti. Osječani su tražili da se na trg vrati popularan spomenik "Grupa građana", no to se do danas nije dogodilo. Dobro upućeni izvori iz gradske uprave otkrivaju kako nije nemoguće da se spomenik Starčeviću također izmjesti sa središnjeg Trga, a sve kako bi se spomenik "Ljudi" vratio na mjesto gdje se nalazio prije obnove središnjeg trga. No gradonačelnik Bubalo na ovakva pitanja i prije je odgovarao kako će slušati građane i struku, te kako je cilj naći kompromisno rješenje. Osječani se s pravom nadaju da će se početi uvažavati njihovo mišljenje, no postavlja se pitanje na koji način doći do stava građana. Gradski referendum je presup mehanizam, dok za javne rasprave ne vlada veliki interes.
Zbog toga portal SiB.hr želi čuti vaše mišljenje, pa u tu svrhu otvaramo anketno pitanje o premještanju Spomenika hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata sa sadašnje lokacije na neku drugu. Naglašavamo kako ćemo rezultate ankete kao i vaše komentare proslijediti gradskoj upravi.

Tekst: SiB.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!