Vijesti / Osijek

VIDEO: Obilježen jedan od najtežih dana u obrani Osijeka

VIDEO: Obilježen jedan od najtežih dana u obrani Osijeka

Osijek napadnut s tri strane. Antunovac i novi dio Tenje pali su u ruke agresora, a od 24 branitelja poginula tog dana – 16 ih je poginulo u Rosinjači, dvojica u Višnjevcu, a šestorica u Nemetinu. 
Godišnjica pogibije 16 pripadnika 106. brigade
Hrvatske vojske obilježena je danas u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Spomen obilježje podignuto im je kod prostorija osječkog ogranka UHDDR-a "Sv. Rok". Služena je i sveta misa u osječkoj crkvi sv. Roka.
Predsjednik temeljenog ogranka UHDDR-a Zlatko Bebek podsjetio je kako je srpski agresor, toga dana napao na više mjesta duž osječke bojišnice, a branitelji u Rosinjači, našli su se na prvoj crti obrane grada, u borbi sa znatno nadmoćnijim neprijateljem.

Najmlađi među 16 poginulih hrvatskih branitelja u šumi Rosinjača, u prosincu 91-e, imao je 18 godina. U organiziranom sveopćem artiljerijskom napadu srpskih snaga na slavonsko-baranjskom bojištu poginulo je još i 25 pripadnika 106. brigade te 11 pripadnika 101. zagrebačke brigade.
Tijela 15 branitelja izvukli su suborci, a posmrtni ostaci Mihajla Pelegrina, još se nalazi na tome području, koje je većim dijelom minirano.

U Nemetinu odbijen je kombinirani izravni pješački i oklopni napad.
Grad nije pao zahvaljujući braniteljima prve bojne osječke 106. brigade ZNG-a. Neki od njih okupili su se danas podno velikog križa na istočnom ulazu u Osijek, mjestu gdje se prije 19 godina Osijek krvavo branio. Na tom mjestu vijence su danas položila brojna izaslanstva uključujući i ono Osječko-baranjske županije, grada Osijeka i brojnih braniteljskih udruga. Mi smo bili na prvoj crti, a na drugoj su bili stanovnici Osijeka – reći će danas branitelji Nemetina koji nikada nije pao u ruke JNA i četnika. Da Osijek na današnji dan nije obranjen, sada bismo obilježavali Dan sjećanja na Osijek, kao što je to slučaj sa Vukovarom – kažu branitelji. Spremni smo bili na sve jer smo branili svoj grad. Ponosni smo na ono što smo činili, a posebno na naše suborce koji su za domovinu dali svoj život.

VIDEO:
Rosinjača
{youtube}-3M5JoDK1K0{/youtube}

Nemetin
{youtube}jhxEG0uqIvE{/youtube}

TEKST: STV i Sib.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!