Vijesti / Osijek

Grad Osijek i EBRD žele nastavak gradnje koridora 5c

Grad Osijek i EBRD žele nastavak gradnje koridora 5c

Teme razgovora bile su buduće investicije na području Osijeka te mogućnosti suradnje, posebice kada je riječ o završetku koridora 5C.
Kako je istaknuto, spajanje je sjevernoga i južnoga dijela Europe tim koridorom u interesu Europske banke. Bubalo je najavio kako se zaključivanje ugovora očekuje do proljeća, a što bi bile dobre vijesti za domaću građevinsku operativu. Govorilo se i o trgovačkom centru Avenue Mall u čiju je gradnju ta banka uložila 40 milijuna Eura te je 20- postotni vlasnik projekta. Centar bi trebao biti otvoren na proljeće sljedeće godine.

Inače, Europska banka za obnovu i razvoj do sada je u Hrvatsku uložila više od 2,2 milijarde eura. EBRD najviše ulaže u hrvatski financijski i privatni sektor, uključujući poduzeća male i srednje veličine, a financirala je i brojne infrastrukturne projekte.
EBRD najmlađa je međunarodna financijska institucija, osnovana u svibnju 1990. godine kako bi pomogla proces tranzicije država Istočne i Srednje Europe. Hrvatska je 1. prosinca 1993. godine pristupila grupaciji država (tzv. Konstituenci) Mađarske, Češke i Slovačke koje su 1. veljače 1993. godine potpisale ugovor o međusobnoj raspodjeli pozicija unutar Ureda. Po iznosu do sada odobrenih zajmova Hrvatskoj i pruženoj tehničkoj pomoći, Banka je (pored Međunarodne banke za obnovu i razvoj) jedan od najznačajnijih stranih financijskih izvora.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!