Vijesti / Osijek

Gradska uprava sve manja i efikasnija

Gradska uprava sve manja i efikasnija

Želimo modernu i efikasnu gradsku upravu, a onima koji misle da ne trebaju raditi a primati plaću i dalje ćemo se zahvaljivati - poručio je nedavno gradonačelnik Krešimir Bubalo, potvrdivši nam kako se planiraju daljnje racionalizacije u gradskom sustavu.

- U gradskoj upravi zatekli smo 279 ljudi na plaći, a uskoro ćemo doći do brojke od 250. Djelatnici Grada svakih se nekoliko mjeseci ocjenjuju, i dobro se zna tko što treba raditi - kaže Bubalo.
Ukupno, gradski sustav danas ima 2.149 zaposlenih, što je 194 manje nego sredinom prošle godine. Zaposlenici će, kaže, biti nagrađivani po svojim sposobnostima i radu, a onima koji svojim zauzimanjem ne opravdaju plaću pokazat će se izlazna vrata. No, otkriva Bubalo, neće to biti jednosmjerna cesta. Ideja je, naime, da poput svakog modernog poduzeća, gradska uprava bude “živi” organizam koji se “razvija, mijenja i napreduje”. Drugim riječima, u planu je i pomlađivanje kadra Grada i gradskog sustava vježbenicima, a doznajemo kako bi se to moglo dogoditi u drugoj polovini sljedeće godine.

Pokušali smo napraviti i usporedbu osječke s gradskim upravama nekih inozemnih gradova, poglavito gradova prijatelja Osijeka, no to, zbog različitih upravnih ustrojstava, nije bilo nimalo lako. Naime, u većini gradova iz zemalja koje su članice Europske unije pod djelatnike gradske uprave vode se i učitelji, vatrogasci... te je usporedba praktično nemoguća. Relativno sličan ustroj uprave ima Subotica, a pogled prema istoku otkriva da se 320 djelatnika subotičke gradske uprave skrbi o više od 150.000 stanovnika Općine Subotica.
Tuzlanska općinska uprava ima 497 zaposlenih, no u taj broj odnedavno je uključeno i 80 profesionalnih vatrogasaca. Tuzla ima oko 175.000 stanovnika. Kako put vodi prema zapadu, tako se gradske uprave smanjuju. Slovenski Maribor - brojem stanovnika gotovo jednak Osijeku (oko 114.000) trenutno ima 251 djelatnika gradske uprave. Bubalo, pak, dodaje kako, s obzirom na to da je Slovenija mnogo decentraliziranija od RH, tamošnja uprava ima veće ovlasti, a sukladno tomu i - više posla.

Glomazna uprava GRADA RIJEKE
Kada govorimo o gradovima unutar granica Hrvatske, za usporedbu smo uzeli Rijeku, treći po veličini hrvatski grad (oko 144.000 stanovnika po popisu iz 2001.) i dobili vrlo zanimljive brojke: riječka uprava je glomazna - Vojko Obersnel ima čak 448 djelatnika. Ukupno, Rijeka ima 1.119 proračunskih korisnika.
Osijek i Subotica imaju sličan ustroj uprave. Tristo dvadeset djelatnika subotičke gradske uprave skrbi se o više od 150.000 stanovnika Općine Subotica

TEKST: Mario MIHALJEVIĆ, www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!