Vijesti / Osijek

FOTO i VIDEO: Prva dionica obilaznice gotova u proljeće 2013

FOTO i VIDEO: Prva dionica obilaznice gotova u proljeće 2013

Uz gradilište mosta Drava kod Petrijevaca ministri Vrdoljak i Hajdaš-Dončić, gradonačelinik Osijeka Krešimir Bubalo, dožupan Željko Kraljičak obišli su i gradilište Južne osječke obilaznice na državnoj cesti D2.

Uz gradilište mosta Drava kod Petrijevaca ministri Ivan Vrdoljak i Siniša Hajdaš-Dončić, gradonačelinik Osijeka Krešimir Bubalo, dožupan Željko Kraljičak te ostali uzvanici obišli su i gradilište Južne osječke obilaznice na državnoj cesti D2, kod prijelaza Josipovac.
obilaznica4953
[span class=camera]FOTO: Most preko Drave gotov do kraja 2013?[/span]Južna obilaznica Osijeka je najopterećenija dionica državne ceste D2 u Osječko-baranjskoj županiji. Obilaznica je sastavni dio državne ceste D2 koja povezuje RH u smjeru zapad-istok, od granice sa Slovenijom kod Varaždina do Iloka na krajnjem istoku. Na svom potezu kroz Osijek, intenzitet i struktura prometa nametnuli su potrebu da se uz postojeći kolnik krene u dogradnju još jednog kolnika u duljini od 13,2 km, od čvorišta s autocestom A5 do čvorišta Tenja.  Na postojećoj trasi izgrađeno je 5 čvorišta u sklopu kojih je već ranijim projektom predviđena mogućnost dogradnje još jednog kolnika, odnosno predviđeni su otvori u nadvožnjacima.
obilaznica4951

 

Izgradnjom južnog kolnika također je predviđena izgradnja još jednog novog čvorišta na križanju s Vinkovačkom ulicom. Izgradnjom ovog čvorišta značajno će se smanjiti prometna opterećenost Trpimirove ulice i Ulice Bl. L. Mandića te građanima Industrijske četvrti omogućiti brzi pristup obilaznici.
03a69fa82454a49184f958347a14a715.jpg
Izgradnja novog kolnika predviđa i izgradnju 7 novih objekata na trasi od kojih je najznačajniji nadvožnjak Bosutsko u duljini od 127 m.
Projekt predviđa sve potrebne mjere s aspekta zaštite okoliša te prirodne i kulturne baštine i tome je posvećena značajna pozornost sukladno EU standardima. Uz trasu ceste je predviđeno hortikulturno uređenje, sadnja drvoreda te zaštita od buke, a cijelom duljinom  trase predviđena je i rasvjeta ceste čime će se značajno doprinijeti sigurnosti svih sudionika u prometu.
obilaznica4954

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Radove na izgradnji južne obilaznice Osijeka izvode Osijek- Koteks, dok je nadzor Institut – IGH d.d., Zagreb.   

Ugovorena vrijednost radova iznosi 164,79 milijuna kuna (bez PDV-a ) s rokom izvođenja od 30 mjeseci (počevši od rujna 2011. godine). Prva dionica, od spoja na autocestu do čvorišta Frigis (kod Portanove) trebali bi biti završeni u proljeće 2013. godine. Cijela dionica, procjenjuje se u promet će biti puštena početkom 2014.

VIDEO: http://vimeo.com/11438180#at=0

IZVOR: Radio Osijek

FOTO: Tomislav Čizmadija

 

VIDEO: autor Dino Senčar, produkcija Ratio d.o.o.


Izdvojeno

Reci što misliš!