Vijesti / Osijek

Na Trgu slobode prostor i za meditaciju

Na Trgu slobode prostor i za meditaciju

“Projekt nagodinu sigurno ide”, poručuje dogradonačelnica, arhitektica Danijela Lovoković, te dodaje kako će jedina posljedica biti to da se trg neće moći obnavljati u cijelosti, nego najprije udjelu gdje je čisto vlasništvo, a ostatak usporedo s rješavanjem vlasničko-pravnih odnosa.
Riječ je, međutim, samo o manjem dijelu prostora obuvaćenog projektom - kapucini su djelomice vlasnici triju parcela. Njihova površina je 1.758 četvornih metara, a na temelju presude od prije dvije godine u sporu pokrenutom 2.000 godine (kapucinski samostan tužio je Grad i tražio povrat vlasništva nad prolazima V. Radauša i J. Benašića i dijelom Trga slobode), kapucini su dobili ukupno 668 kvadrata. Zanimljivo, na presudu se Grad žalio (još nije stigao datum ročišta!), a u Kuhačevoj 9 kažu da kapucinski samostan - nije. “U duhu dobre suradnje pokušali smo razgovarati s kapucinima i ponudili smo da taj spor prestane. Nažalost, nismo naišli na jednoglasno odobravanje, neki od njih i dalje smatraju da im gotovo cijeli trg, Supermarket i parkiralište na Trgu L. Mirskog i dalje pripadaju, unatoč sudskoj presudi na koju se nisu žalili. Premda smo ponudili da uredimo kompletan prostor i pročelje samostana, spor će se vjerojatno nastaviti”, kaže dogradonačelnica.
1a9084ec855b109a90df17cc57b01975.jpg
Gvardijan fra Krešimir Borković kaže kako je slučaj u rukama njihova odvjetnika, te da on osobno nije upoznat s detaljima. Nije želio komentirati ni neslužbene informacije da je najglasniji protivnik suradnje bivši gvardijan, fra Ante Kukavica. Iz istih izvora doznaje se da on sam na cijelu situaciju gleda nešto blagonaklonije. “Bez obzira na sve, mi nagodinu počinjemo obnovu trga. Moramo, parter je u očajnom stanju, rešetke propadaju, potrebno je mijenjati dio zelenila, a hodna površina ima ožiljke od godina i granata, opasna je. Također, dizajn je rezultat 50-ih, 60-ih godina i više nije adekvatan vremenu i prostoru u kojemu živimo” - kaže dogradonačelnica, te dodaje kako će se istovremeno obnoviti sve podzemne instalacije.

Redizajn projekta
Grad je 2005. prihvatio ponudu tvrtke Rechner za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta, vrijednu 540.000 kuna plus PDV. No, budući da je prošlo pet godina, Grad je zatražio manji redizajn projekta, traži se smanjenje broja vodenih površina, ali i da se zadrži što više postojećeg zelenila. Sporni Prolaz V. Radauša, gdje će uz Krežmin spomenik biti gredice raznobojnog cvijeća, element vode, te stalni zvuk violine, bit će namijenjen meditaciji. Prostor ispred Supera sastojat će se od oglasnog i prostora za bicikle, modernog dječjeg igrališta, botaničkog i vodenog dijela, te staklenog paviljona/caffea. Prostor ispred Gradske kavane bit će namijenjen gradskim manifestacijama, no pozornica će ubuduće biti na južnoj strani. Žardinjere prije spomenika braniteljima doživjet će potpuni redizajn, te zelenilo više neće biti iza betonskog zida, nego na travnatim humcima.
dd29f1409cf4eb383b0f58be5afaa6d1.jpg

Budući izgled Trga slobode pogledajte u GALERIJI

TEKST: Mario MIHALJEVIĆ; www.glas-slavonije.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!