Vijesti / Osijek

VIDEO: Svijeće za Vukovar

VIDEO: Svijeće za Vukovar

18. studenoga 1991. godine završila je 87-dnevna borba između pripadnika bivše JNA i sprskih paravojnih postrojba na jednoj te malobrojnih vukovarskih branitelja na drugoj strani. Napad je započeo 25. kolovoza, a tri je mjeseca kasnije obrana, vođena najviše srcem, ipak - slomljena! Ove noći širom Hrvatske gore svijeće za Vukovar!

Novi naraštaji iz vukovarske tragedije  uče o najtežim danima hrvatske povijesti.
19. studenoga 1991. godine završila je 87-dnevna obrana grada heroja. Branilo ga je oko 1.800 branitelja, koji su tijekom obrane ustrojeni u 204. vukovarsku brigadu Hrvatske vojske. Ukupan broj srpskih snaga koje su napadale Vukovar procjenjuje se na oko - 80.000! Napadali su sa 1.600 tenkova i oko 2.000 komada topništva.
Vukovar je dugo izdržao i postao simbol obrane cijele zemlje.


Poslije pada Vukovara  počeli su ratni zločini, od kojih su samo neki kažnjeni i na međunarodnim sudovima. Po podatcima vukovarske Opće bolnice, tijekom agresije na Vukovar stradale su 1.624 osobe, od kojih je do sloma obrane grada stradalo njih 905, a među njima i 12-oro djece. Iz grada su prognane 22.000 Vukovaraca, a slike su dugih kolona koje napuštaju svoj razoreni grad obilježile sjećanja na rat. Ni 19 godina poslije nema odgovora na sva pitanja koja se postavljaju, a Hrvatska još uvijek mora dokazivati da se u Domovinskom ratu – branila!

Danas je obrana Vukovara najteže sjećanje na Domovinski rat. Grad je to čije rane sporo zacjeljuju i ostavljaju duboke ožiljke. Sutra će cijela Hrvatska srcem biti uz Vukovar, za čiju su žrtvu večeras u Osijeku, kao i u mnogim drugim gradovima širom zemlje, položeni vijenci. Učinila su to izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, Policijske uprave osječko-baranjske i Hrvatske vojske te  predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. Duž Vukovarske ulice, najduže ulice u Osijeku koja vodi prema gradu heroju, 8 500 učenika osječkih osnovnih i srednjih škola zapalilo je svijeće odajući počast poginulima u njegovoj obrani.
Priče o njihovoj hrabosti  svijetle u tami...

Ukoliko niste bili u mogućnosti otići do Vukovarske ulice, pozivamo vas da noćas barem zapalite svijeću u svojem prozoru, kako bi osvjetlili put dušama heroja, pogotovo onima čiji grobni humci još uvijek negdje počivaju nepronađeni.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VIDEO:
{youtube}vHkNRXCHhH0{/youtube}


TEKST: D.Maršalek; www.stv.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!