Vijesti / Osijek

Nastavlja se trakavica u Osječkoj pivovari

Nastavlja se trakavica u Osječkoj pivovari

 

Darko Andrašek, predsjednik Radničkog vijeća, izbačen iz pivovare

4f05e850ed4e441939d7aa2291ca23d6.jpg

OSIJEK - Nakon sedam pokušaja mirenja u posljednje dvije godine, pa i štrajka u međuvremenu (veljača/ožujak ove godine), u Osječkoj pivovari d.d. još nije postignut dogovor o potpisivanju novog kolektivnog ugovora! Premda je poznato kako je usuglašeno gotovo 80 posto odredbi, obje strane - Uprava s jedne strane i Radničko vijeće s druge, ne odstupaju od svojih najvažnijih uvjerenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, Uprava želi izraditi katalog radnih mjesta koji bi doveo do značajnog rasterećenja broja zaposlenih. Temelje to na (ne)učinkovitosti prema radniku u odnosu na broj proizvedenih hektolitara, prema kojemu, u usporedbi s konkurencijom, s najviše radnika proizvode najmanje piva. Na to je u nekoliko navrata upozoravao Ivan Komak, direktor Pivovare, naglašavajući kako nema više namjeru podizati kredite da bi mogao isplaćivati plaće.

Radnici predvođeni Radničkim vijećem, pozivajući se na ohrabrujuće pozitivne rezultate poslovanja (neslužbeno za prvih šest mjeseci ove godine ostvarena je dobit od 1,3 milijuna kuna), ne žele smanjivanje prava koje im osiguravaju članci iz prethodnog kolektivnog ugovora. Ne treba posebno naglašavati kako dodatno postoji i animozitet između dvaju strana.

Hoće li on biti opterećen i novim potezom Uprave koja je Darku Andrašeku, predsjedniku Radničkog vijeća, uručila odluku o privremenom udaljavanju s posla “zbog teške povrede obveza iz radnog odnosa”, te mu je od jučer zapriječen i ulazak u pivovaru. No, Andrašek smatra da kao predsjednik Radničkog vijeća ima pravo dva dana tjedno dolaziti u tvrtku, što je jučer i učinio. Po ulasku u prostorije koje koristi Radničko vijeće, nakon intervencije zaštitara ipak je morao napustiti tvrtku.

- Sve je to osveta zbog “lažne” kaznene prijave koju sam ranije podnio protiv Uprave. No, da ona nije lažna pokazuje sudska osuđujuća presuda, rekao nam je Andrašek s kojim smo razgovarali nakon što je izgnan iz prostora Pivovare. Drugi je to slučaj otkaza Andrašeku, odlukom Županijskog suda u Osijeku od prije dvije godine, prvi otkaz je proglašen ništavnim. Andrašek je i do sada bio najglasniji u prozivanju Uprave i isticanju radnji s kojima će, boje se radnici, Osječka pivovara biti otjerana u stečaj.

Svakom dioničaru još jedna dionica

Uprava Osječke pivovare poziva dioničare da preuzmu nove dionice nastale povećanjem temeljnog kapitala iz sredstava toga društva. Na izvanrednoj skupštini održanoj u rujnu, izglasano je povećanju temeljnog kapitala te je time povećan i broj dionica. To znači da će svaki dioničar za jednu postojeću redovnu dionicu dobiti jednu novu redovnu dionicu.

TEKST: D.Kuštro (Glas Slavonije)

FOTO: tportal.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!