Vijesti / Osijek

Bubalo: Napravit ćemo više sa 400 nego prethodnici sa 600 milijuna kuna

Bubalo: Napravit ćemo više sa 400 nego prethodnici sa 600 milijuna kuna

Za uređenje i izgradnju Osijeka, poručuje gradonačelnik Krešimir Bubalo, gradska uprava osigurat će oko 200 milijuna kuna. Nakon godine posvećene planiranju, projektiranju i osiguravanju potrebne dokumentacije, iduća, 2011. godina donijet će pokretanje novog investicijskog ciklusa. Za uređenje i izgradnju Osijeka, poručuje gradonačelnik Krešimir Bubalo, gradska uprava osigurat će oko 200 milijuna kuna.
270c805dd93c4fb828d9bb850f9f87b1.jpg
Ipak, prije nego što počne govoriti o projektima za sljedeću, Bubalo ističe kako je i u tekućoj godini u gradsku komunalnu infrastrukturu uloženo sto milijuna kuna. Izdvaja se projekt obnove osnovnih škola, koji se nastavlja i dalje - u drugoj fazi kroz projekt energetske učinkovitosti osigurat će se sredstva iz EU fondova, kao u slučaju OŠ Ljudevita Gaja. Osim toga, gradit će se tri nove škole, u Retfali, Briješću i u Tenji.
Hrvatsku trese recesija, stručnjaci najavljuju da ni nagodinu neće biti bolje. Kakvo je stanje u gradskoj blagajni i kako ćete osigurati 200 milijuna kuna?
- Vratili smo 180 milijuna kuna obveza, a uzeli samo deset milijuna kuna kredita. Za razliku od države, puno više vraćamo nego što se zadužujemo. Naša poduzeća koja su bila u dubiozi od 200 milijuna kuna, do kraja ove godine uglavnom će biti na pozitivnoj nuli. Stvorili smo preduvjete da čak i smanjujemo cijene nekih komunalnih usluga, iako smo trenutačno najjefitniji grad po potrošačkoj košarici u RH, ili značajnije investiramo u idućoj godini. Kako? Puno bolje gospodarimo nego što je to prije bilo; sve ide na javni natječaj, svaki trošak se ispituje. Provodimo racionalizaciju u svim segmentima, stežemo remen, ali pazimo da ne pukne dok stežemo. I ne stežemo ga na račun socijale i razvoja. Snaga grada je u ljudima i projektima. Mi ćemo sa 400 milijuna u proračunu napraviti više nego što je moj prethodnik napravio sa 600 milijuna. Također, reprogramirat ćemo kredite te iz jamčevne pričuve osloboditi još 21 milijun kuna te osigurati tekuću likvidnost. Nagodinu ćemo podići kvalitetan kredit, a naša kamatna stopa bit će 4 posto, što smo također dobili na natječaju. Država, inače, ima 50 posto skuplju kamatu.

Novi most kod Dubrovačke ulice

Najznačajnije investicije bit će obnova Trga slobode i gradnja novog mosta?
- Do siječnja će biti osigurana potrebna dokumentacije za obnovu Trga slobode. Želimo taj projekt završiti u jednoj sezoni, a ne u pet-šest etapa kako se to prije planiralo. Početak radova ovisi i o suglasnostima Ministarstva financija, a nadam se da ih nećemo čekati dugo kao za obnovu škola. Također, nećemo dozvoliti da se ova investicija probije kao što je to bilo s Trgom Ante Starčevića i nekim drugim projektima. U dva mandata sam bio župan, a ni jedna investicija nije bila probijena ni za lipu. To tražim i u Gradu Osijeku - tko je potpisao ugovor mora ga poštovati. A novi cestovno-pješački most kod Dubrovačke nam je bitan, jer treba čvrsto povezati lijevu i desnu obalu Drave. Bitna je i gradnja prvog dijela intrazonske ceste, i to radi novog autobusnog kolodvora za koji očekujemo da će biti gotov za Dan grada. Također, krećemo u gradnju nove hale Biosa za koju očekujemo milijun eura iz EU fondova, te multifunkcionalne hale na Pampasu. Na 70-ak projekata radimo zajednički s Osječko-baranjskom županijom, koja i u vrijeme krize puno investira u Osijek, za razliku od ministra Fuchsa koji odugovlači s pet čistačica za OŠ Sarvaš.
f9c0454349a3b95f1d1a93875873d81e.jpg
Iduća vlada neće moći zaobići Slavoniju

Neke projekte vežete uz parlamentane izbore. Zašto?
- Dokumentacija za gradnju bazena uz dvoranu Gradski vrt ostat će za iduću vladu. Neke projekte, poput toga, koridora 5c, južne obilaznice ili OŠ Višnjevac, za koju imamo potpisan sporazum, nećemo moći sami realizirati. Očekujem od sljedeće vlade da neće oklijevati kao ova, koja ulaže u Dalmaciju. HDSSB traži da se jednako ulaže i u Slavoniju, a iduća vlada, bez obzira na to tko je činio, više neće moći zaobilaziti Slavoniju i Baranju. HDSSB prepoznaje potrebe svakog mjesta, gradske četvrti i mjesnog odbora i zato smo najjača regionalna opcija u Hrvatskoj.


Aktualni projekti gradske vlasti

Nove ulice, ceste i zgrade, nathodnik i nastavak šetnice
Uskoro će biti završena obnova Istarske i Ulica jela. Započela je gradnja nove spojne ceste Retfala-Višnjevac te parkirališta, biciklističke i pješačke staze kroz Gupčevu ulicu (od Sv. Petka do Zelenog polja). Pripremljen je projekt uređenja Vinogradske te gradnje ulice između Gacke i ceste za Metro. Nagodinu će “s” cesta spojiti potez od Portanove do športske zračne luke, a Jug 2 će dobiti novi trg. Uređuje se potez Svilajska-Petefijeva, izrađuje dokumentacija za infrastrukturu Stadionskog naselja te Zelenu ulicu u Briješću. Do kraja godine bit će gotovi projekti za obnovu Paviljona Gradski vrt, dviju novih zgrada za socijalno ugrožene u Umaškoj ulici, a intenzivno radimo na projektu Sokolskog doma. Nažalost, tu imamo određenih problema s državnim agencijama. Izrađujemo i niz prostornih i urbanističkih planova, primjerice za Jablaničku ulicu, Industrijsku četvrt, sveučilišni campus... Na nathodnicima smo postavili videonadzor kako bismo što više suzbili vandalizam, a u planu je gradnja nathodnika preko željezničkog kolodvora između Divaltove i Zelenog polja, te hrvatskih domova u Tenji i Josipovcu. Nastavit ćemo projekt šetnice, i to u Podravlju, Višnjevcu te na spoju Gornjeg i Donjeg grada.
Posebno mi je drago što je, među 5.000 europskih gradova, Osijek nominiran za Zlatni cvijet Europe
b1edaa05e6812d46665d8b74bcdad9c2.jpg

TEKST: Mario MIHALJEVIĆ, www.glas-slavonije.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!