Vijesti / Osijek

Borba prodavača na tržnici i trgovačkih lanaca

Borba prodavača na tržnici i trgovačkih lanaca

Najveći profit i od ovog blagdana, čini se, izvući će trgovački centri. Naime, u velikim trgovinama cijene ovih proizvoda znatno su niže nego je to slučaj na tržnicama, a i gužve su veće. Svijeće se mogu nabaviti po izuzetno povoljnim cijenama lampioni koji gore 10 sati mogu se pronaći već za 2,99 kuna, dok se najveći , koji gore 58 sati, mogu kupiti za 8,99 kuna, a oni najskuplji (“vječno svjetlo”) stoje četrdesetak kuna. Brojni trgovački centri nude i različite akcije u sklopu kojih se, primjerice, za dva kupljena lampiona treći dobiva besplatno. To ponajviše pogoduje onima koje će 1. studenoga obići veći broj grobova, ali i onima koji ih kupuju na veliko da bi ih na blagdan Svih svetih dobro utržili na štandovima ispred groblja. U jednom se trgovačkom centru lampioni prodaju u "4pack" pakiranju, identičnom onom u kakav se običava pakirati pivo, dok se u drugima svijeće i cvijeće za groblje prodaje tik uz božićni asortiman, neobično - komentiraju kupci. U trgovačkim centrima može se povoljno kupiti i cvijeće. Krizanteme u kalju prodaju se već za 19,99 kuna, dok se plastični cvjetni aranžmani prodaju za 49,99 kuna, a pojedinačno plastični cvjetovi za 6,99 kuna.
No, kada je u pitanju cvijeće, dio Osječana ipak se tradicionalno okreće aranžmanima od živog cvijeća koji su ovog tjedna preplavili tržnice, posebice onu na Gajevom trgu gdje ima ponešto za svaki džep. Cijena aranžmana kreće se od 30 do 70 kuna, a cvjećari kažu kako se, očekivano, ponajviše kupuju oni najjeftiniji. No, ima i iznimaka. “Imam nekoliko stalnih mušterija za koje svake godine radim posebne aranžmane, nešto bogatije cvijećem, ali i skuplje. No, nije ni to neki luksuz, ni jedan ne košta više od 200 kuna”, kaže cvjećarka Marija.

 

Aranžmani do 1.000 kuna

Od blagdana Svih svetih dobro će profitirati i osječke cvjećarne kojima proteklih dana ne nedostaje narudžbi aranžmana, pa čak ni onih čija cijena doseže 1.000 kuna. "Kreirali smo ponudu za svaki džep i ukus. Nudimo aranžmane od 50 kuna do 1.000 kuna, od umjetnog, živog i suhog cvijeća, kao i njihove kombinacije. Najviše se prodaju oni u cjenovnom rangu od 150 do 500 kuna, ali baš svaka roba pronalazi svoga kupca. Ove godine popularni su aranžmani u obliciku srca, križeva i potkova", kaže Marko Bijelić iz cvjetnog atelier "Alstromeria".
Ivana KUKIĆ SOLAR / www.glas-slavonije.hr

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!