Vijesti / Osijek

Visoka svijest građana Osijeka o recikliranju

Visoka svijest građana Osijeka o recikliranju

Počnite s recikliranjem otpadatime, među ostalim, čuvate prirodu i prirodne sirovine te smanjujete onečišćenja zraka, vode i tla.



A preduvjeta za recikliranje u Osijeku ima. Tri su reciklažna dvorišta, a najnovije, na Jugu II, već sada bilježi visoku svijest građana Osijeka o recikliranju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako mnogi otpad doživljavaju isključivo kao problem kojeg treba zakopati ili zapaliti, nedavno je upozoreno na potencijal otpada. Istaknuto je kako se pravilnim zbrinjavanjem i razvrstavanjem otpada mogu ostvariti značajni financijski dobici. Primjerice, mobilni telefoni sadrže zlato, platinu, paladij i bakar, materijale kojima Europa baš i ne obiluje. A recikliranje, osim što smanjuje emisije štetnih plinova, uporabu energije i ovisnost o uvoznim sirovinama, također pozitivno utječe na kvalitetu tla te otvara radna mjesta.

[span class=doc]POGLEDAJTE: Na adrese Osječana stižu plave kante[/span]

ZELENI OTOK

zeleni-otok-jugII
FOTO: Unikom.hr

Zeleni otok na Jugu II, čuvar je prirode i prirodnih sirovina. Otvoren je početkom ove godine i već sada pokazuje kako se investicija osječkoga Unikoma isplatila.

Tu se prikuplja čak 19 vrsta otpadaod onoga već uobičajnog – papira i kartona, stakla i glomaznoga otpada do onoga nešto neuobičajnijeg – tekstila, pesticida, flourescentnih cijevi.

To je otpad kojega do sada u Osijeku nije bilo moguće nigdje selektirati. Do sada najviše je prikupljeno najlona, gume, elektronskom otpada, staklene ambalaže i rabljenoga ulja.

Do sada 70 posto građana na Zelenom otpadu bilo je nakon 15 sati, no selektiranje otpada moguće je sedam dana u tjednu, 24 sata na dan.

[blockquote]Na Zelenom otoku možete odložiti:

Papir i karton
Staklo
Tekstil
Pesticidi
Fluorescentne cijevi
Jestiva ulja i masti
Boje, tiskarske boje, ljepila i smole
Lijekovi
Odbačena električna i elektronička oprema
Plastika
Metali
Biorazgradivi otpad
Glomazni otpad
Istrošene gume
Filtri za ulje
Baterije i akumulatori
Ambalaža od metala
Apsorbensi, filtarski materijali, tkanine i sredstva za brisanje
Otpadna maziva ulja za motore i zupčanike[/blockquote]

 

Tekst i video: STV



Izdvojeno

Reci što misliš!