Vijesti / Osijek

Osječki političari jednoglasni: Izbori u prosincu nisu nevažni!

Osječki političari jednoglasni: Izbori u prosincu nisu nevažni!

Lokalni politički čelnici ove izbore smatraju kao jako dobar indikator trenutačne političke situacije. Pri tome imaju velika očekivanja, za ispunjenje kojih ne bi bilo dovoljno ni dvostruko više od postojeća 133 mjesta u 15 vijeća (po sedam u MO i 11 u GČ), a slažu se samo u jednome - ulaganja u kampanju bit će skromna, no ne iznose ni približno kolika.
- Nisu vremena za razbacivanje novcem, iako su svaki izbori bitni pa tako i ovi. HDSSB na svakim izborima ide na pobjedu. U ovom slučaju, u svih 15 vijeća, iako je u nekima nerealno očekivati pobjedu, poput Klise, kaže Krešimir Bubalo, gradonačelnik i dopredsjednik HDSSB-a, stranke koja već "drži" više od polovice vijeća.
Mario Opačak, predsjednik osječkog HSP-a ističe kako su "ovi izbori, s izlaznošću od malih 25-30 posto, praktički proširena anketa među građanima".
- Iako su izbori za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu tek za dvije i pol godine, ovi izbori mogu značiti početak promjena. Očekujemo uspjeh, posebice jer gradska praktički ne radi ništa, kaže Opačak.
S njim se slaže Biljana Borzan, predsjednica osječkog SDP-a, koja ističe kako će kampanju odraditi putem niza malih akcija. "Nećemo ulagati novac, nego isticati ljude i ideje. Očekujemo osjetno veći broj vijećnika od postojećih deset. Tradicionalno bolje prolazimo bliže središtu grada pa zato dobar rezultat, možda čak i predsjednike četvrti, očekujemo u tri GČ-a – Gornji grad, Novi grad i Tvrđa”, ističe Borzan. "Vrijeme i ljude" planira "uložiti" i HNS, a dogradonačelnik Ivan Vrdoljak, na ove će izbore izići u partnerstvu s Hrvatskom strankom umirovljenika. "Namjeravamo barem udvostručiti sadašnji broj od četiri vijećnika", najavljuje Vrdoljak. Josip Salapić, tajnik gradskog i županijskog HDZ-a, sadašnji broj od ukupno 25 vijećnika smatra solidnim, ali očekuje bolje. "Već smo počeli s pripremama, održavamo manje stranačke skupove po MO i GČ. Očekujemo bolje rezultate nego u prosincu 2006. godine", zaključuje.

 

Tko vlada?

U ukupno 15 vijeća u osječkoj mjesnoj samoupravi, osam mjesnih odbora i sedam gradskih četvrti, trenutačno sjedi ukupno 131 vijećnik. Ukupno, najviše ih je članova HDSSB-a – 45, koji ima predsjednika u više od polovice vijeća (8 od 15), a slijede HDZ s 25 (predsjednik u jednom vijeću, MO Brijest) i HSP s 24 (predsjednici u četiri vijeća). Potonji su 2006. godine imali više, ali u međuvremenu im se "odmetnuo" Gordan Matković, čija im je nezavisna lista "otkinula" pet vijećnika. SDP, tada u koaliciji sa SBHS-om, ima 10 vijećnika, HSU 6, a HNS četiri.

"Neuništivi" Ivan Sović

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Analiza stanja u vijećima mjesne samouprave otkriva i niz zanimljivih podataka. Recimo, HDSSB ima najviše članova u GČ Donji grad, čak 6 od 11, odakle je gradonačelnik Krešimir Bubalo. Vlast u MO Klisa nadmoćno drži SDSS - od 7 članova vijeća, čak 5 su članovi SDSS-a. Za usporedbu, u svih ostalih 14 vijeća SDSS ima samo jednog člana, i to u Tenji. Tamo je i jedan član nezavisne liste "Za Tenju", dok u Sarvašu sjede čak dva nezavisna – jedan s NL Mišić, a drugi s NL "Za Sarvaš". U MO Osijek – lijeva obala predsjednik je pak "neuništivi" Ivan Sović, koji je na toj funkciji punih 20 godina! Uz sebe ima još dva vijećnika sa svoje nezavisne liste.
www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!