Vijesti / Osijek

U Njemačkoj želi raditi 100 medicinskih sestara iz Osijeka

U Njemačkoj želi raditi 100 medicinskih sestara iz Osijeka

Traženje posla u Njemačkoj najpopularnije je bilo početkom 90-ih godina, a rekord je ostvaren 1992., kada je u tu zemlju otišlo ukupno 438 sestara i tehničara. Poboljšanjem ekonomske situacije u Hrvatskoj, ovaj je trend drastično padao pa je tako 2005. u Njemačkoj posao potražilo tek 11 medicinskih sestara. No gospodarska kriza i štednja u zdravstvu ponovno je popularizirala odlazak u inozemstvo.
Tako su samo prošle godine u Njemačku “trbuhom za kruhom” otišle 32 medicinske sestre. Prema podacima područnog Zavoda za zapošljavanje Osječko-baranjske županije, na posljednji natječaj za medicinske sestre i tehničare kao gostujuće radnike u Njemačkoj u rujnu se prijavilo čak 100-tinjak kandidata. No, strogu selekciju u Osijeku prošla su samo tri medicinska tehničara.
- Zadnja selekcija kandidata održana je 22. i 23. rujna, a unatoč velikom interesu nije lako otići raditi u Njemačku jer je za to neophodno iznimno dobro znanje njemačkog jezika i položen stručni ispit - objašnjava Anto Barukčić, predstojnik Područne službe HZZ-a.
Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Marica Stanić, smatra da bi odaziv na natječaj bio puno veći, da su sestre bile bolje upoznate s postojanjem ovakve mogućnosti.
- Unatoč uvriježenom mišljenju da je posao medicinske sestre u Njemačkoj znatno teži nego u Hrvatskoj, istina je potpuno suprotna. Glavni razlog je što kod nas jedna sestra radi posao za tri sestre, a tamo je posao organiziran puno bolje i uz medicinske sestre postoji posebna kategorija njegovateljica. Osim toga, plaće su daleko bolje od onih kod nas. Zapravo usporedba rada kod nas ili u jednoj bolnici u Münchenu je ravna nebu i zemlji - tvrdi Marica Stanić, inače zaposlenica KBC-a Osijek.
Istovremeno dok dio kvalificiranog medicinskog osoblja odlazi u Njemačku, treba reći da u Hrvatskoj ima samo 25 tisuća medicinskih sestara, što je čak 60 posto manje od standarda Europske unije. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kod nas na tisuću stanovnika dolaze 5,2 sestre, odnosno samo nešto više od dvije sestre na jednog liječnika, a u zemljama EU prosjek je pet do sedam medicinskih sestara.
- U našoj zemlji početna plaća medicinske sestre je jedva 2.500 kuna, dok o plaćenom stažu mogu samo sanjati. Toliko zarađuju sestre u umirovljeničkim domovima, dok samo medicinske sestre s višom stručnom spremom zarađuju nešto više od 4.000 kuna. S druge strane, prosjek plaća u zapadnoeuropskim zemljama je 2.200 eura - tvrdi predsjednica HUMS-a, Branka Rimac.

 

KBC ZAPOŠLJAVA 18 SESTARA

KBC Osijek raspisao je početkom mjeseca natječaj za zapošljavanje 18 medicinskih sestara i tehničara i to na određeno. U HZZ-u napominju da je riječ o zamjenama za bolovanja i porodiljne dopuste, a KBC je primao isključivo osobe s položenim stručnim ispitom, odnosno najmanje 12 mjeseci radnog staža. Podsjetimo da je bolnica u prosincu prošle godine odlučila ne produžiti ugovore za više od 80 medicinskih sestra.
Tekst: Nefreteta Zekić / www.glas-slavonije.hr

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!