Vijesti / Osijek

VIDEO: Burić pitao gdje je novac za Slavoniju, HDZ ga ušutkavao

VIDEO: Burić pitao gdje je novac za Slavoniju, HDZ ga ušutkavao

Raspravu je burnom učinio Dinko Burić (HDSSB), koji je optužio HDZ-ovu Vladu za sramotan odnos prema Slavoniji i Baranji.
- Od 2006. do 2009. za kapitalne pomoći i ulaganja u proračunu je bilo osigurano 39,3 milijarde kuna. Slavonija je sa po 20 posto teritorija i stanovništva u udjelu Hrvatske, očekivala i 20 posto sredstava. No, umjesto 7,8 milijardi, dobila je 1,8 milijardi kuna - ustvrdio.
Vladu je prozvao i zbog plana o trideset projekata od državnog interesa u kojem je Slavonija zastupljena samo s kanalom Dunav-Sava. Kada je počeo spominjati politički progon Branimira Glavaša kojim je, po njemu, i počeo maćehinski odnos spram Slavonije, predsjedajući Vladimir Šeks upozorio ga je da je isteklo vrijeme za raspravu. Njegov istup, osobito tvrdnja da Vladine investicije ne sežu istočnije od Virovitice, pri čemu je potegao usporedbu s velikosrpskom politikom, izazvala je lavinu replika HDZ-ovaca. Njegove su teze nazvali “opakima”, a u prepirci s povišenim tonovima, predsjedajući Ivan Jarnjak, koji je u međuvremenu zamijenio Šeksa, izrekao je Buriću opomenu uz opasku da njegovo ponašanje “nije normalno”.

Tuna u Kopačkom ritu
Opisujući odnos Vlade prema Slavoniji i Baranji, Burić je istaknuo primjer Svjetskog prvenstva u oranju kojem je Hrvatska domaćin 2012. godine. “Potpisujući ugovor s predsjednikom Svjetske organizacije orača, ministar poljoprivrede Petar Čobanković, Slavonac, odredio je da se to prvenstvo održi u Biogradu na moru! Znači li to da će SP u izlovu tune, ako ga dobije Hrvatska, biti održano u Kopačkom ritu?“, sarkastično je zapitao Burić.

TEKST: M.Filipović, www.glas-slavonije.hr

VIDEO:
{youtube}NpnRvekutJQ{/youtube}


 


Izdvojeno

Reci što misliš!