Vijesti / Osijek

VIDEO: 50. obljetnica Poljoprivrednog fakulteta

VIDEO: 50. obljetnica Poljoprivrednog fakulteta

Osnovan je na današnji dan 1960-te godine pod nazivom Visoka poljoprivredna škola. Iako tada u sastavu Sveučilišta u Zagrebu bio je prva visokoškolska ustanova u ovome dijelu Hrvatske.
Osječki poljoprivredni fakultet svoje zlatno doba imao je u 80.-tim godinama, a najcrnje u vrijeme Domovinskog rata, od kada, pa sve do danas, djeluje kao podstanar.
U novu zgradu u sklopu sveučilišnog kampusa trebao bi preseliti sljedeće godine, najavljeno je na današnjoj svečanosti.
Čestitke slavljeniku došli su dati mnogi, od državnih i lokalnih dužnosnika do predstavnika prijateljskih znanstveno-nastavnih institucija iz zemlje i inozemstva. Osječki Poljoprivredni fakultet najstarija je i najveća sastavnica osječkog Sveučilišta.
Šezdesete je godine osnovan kao Visoka poljoprivredna škola, sa smjerovima ratartvo i stočarstvo, 70-te mijenja naziv u Poljoprivredno-prehrambeno tehnološki fakultet, 75-te ulazi u sastav novoosnovanog osječkog sveučilišta, a od 76. godine djeluje pod današnjim imenom, podsjetio je dekan Vlado Guberac.
Podstanari su već punih 20 godina, no unatoč problemima nastavili su djelovati vodeći se onom latinskom - tko ne napreduje, nazaduje, odnosno što nas ne uništi, samo nas ojača.
Na fakultetu je do danas diplomiralo više od 4700 studenata, obranjeno je 185 magistarskih radova i 120 doktorskih disertacija. Ima 11 zavoda, 30 katedri i 220 zaposlenika.
Aktivno je i više od 120 različitih znanstveno-istraživačkih projekata, financiranih od strane ministarstava znanosti i poljoprivrede, Osječko-baranjske županije i Europske unije.
Radio je u neprimjerenim uvjetima, ali je postizao vrhunske rezultate, kazala je rektorica osječkog Sveučilišta Gordana Kralik, najavljujući završetak izgradnje i opremanja nove zgrade poljoprivrednog fakulteta u sklopu sveučilišnog kampusa.
Osječko-baranjska županija i grad Osijek prepoznali su istraživačku djelatnost poljoprivrednog fakulteta i unatrag 8 godina kontinuirano sufinanciraju zajedničke projekte, podsjetili su izaslanici grada i županije.
Svečanost su nastupom uveličale Druge, predstavljena je i monografija, izdana u povodu 50-te obljetnice postojanja fakulteta, a uručena su i priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima i ustanovama.
Sudionici skupa na kraju su obišli i radove na izgradnji nove zgrade fakulteta, koja će biti od egzistencijalnog značaja za budućnost ove visokoškolske znanstvene ustanove.

VIDEO:
{youtube}PbCP6lX27A4{/youtube}

 


Izdvojeno

Reci što misliš!