Vijesti / Osijek

Podignute optužnice za aferu "Kiosci"

Podignute optužnice za aferu

Riječ je o tzv. aferi kioscima, to jest o slučaju davanja u podzkup gradskog zemljišta koje je Gradsko prometno poduzeće (GPP) dobilo u najam od grada Osijeka, prenosi Hina.

Za ta kaznena djela optuženi su bivši direktor Gradskog prometnog poduzeća (GPP) Darko Marković, direktor osječke tvrtke Media-Metro Ivica Džalto i osječki poduzetnik Vladimir Čajo.

Optužnica je podignuta i protiv 45-godišnjeg Ž.P., 31-godišnjeg D.P., 57-godišnjeg I.P., 50-godišnjeg N.E., 40-godišnjeg R.H. te 32-godišnjeg R.S.

Nadležno državno odvjetništvo sumnja da su Marković i Džalto, na Čajin nagovor, od lipnja 2007. do kraja listopada 2008. zakupljivali gradsko zemljište po privilegiranim uvjetima i znatno ispod tržišne cijene. Zatim su to isto zemljište davali u podzakup po tržišnoj cijeni i za sebe uzimali razliku.

Markovića se tereti da je zatražio i neposrednom pogodbom s Osječkim gradskim poglavarstvom ugovorio zakup zemljišta na 14 mjesta na javnim površinama u gradskom vlasništvu radi prodaje karata javnoga gradskog prijevoza po cijeni od 1810 kuna na mjesec.

Zatim je, iako svjestan da ih ne smije davati u podzakup, s trgovačkim društvom koje zastupa optuženi Džalto sklopio ugovor o njihovu podzakupu po cijeni od 2000 kuna na mjesec. Okrivljenika Džaltu tereti se da je nakon toga zaključio ugovor o podzakupu tih mjesta s trgovačkim društvom iz Zagreba po cijeni od 11.900 eura na mjesec.

Ta trojica okrivljenika optuženi su da su tako ostvarenu dobit uzeli za sebe na temelju fiktivnih pozajmica s računa privatnoga trgovačkog društva na ime okrivljenih zaposlenika tog društva N.E., R.H. i G.S. te plaćanjem fiktivnih usluga istraživanja tržišta trgovačkom društvu u vlasništvu I.P., to jest da su si na taj način protuzakonito pribavili imovinsku korist od 512.000 kuna.

Ostale optuženike među ostalim tereti se za sklapanje fiktivnih ugovora o posredovanju u zaključenju podzakupa javnih površina te vođenje dvostrukoga knjigovodstva i prikrivanja nezakonitog porijekla novca.

 

 

TEKST: www.hrt.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!