Vijesti / Osijek

Otvorena nova farma opremljena igračkama za svinje

Otvorena nova farma opremljena igračkama za svinje

Puštanjem u pogon svinjogojske farme Stari Seleš Žito grupa svom sastavu dodala je još jednu vrijednu investiciju.

Riječ je o farmi za proizvodnju nazimica, izgrađenoj s naglaskom na dobrobit životinja i visoke ekološke standarde u potpuno kontroliranom procesu cjelokupne proizvodnje. Ukupna vrijednost ove investicije iznosi gotovo 43 milijuna kuna, od čega su 23 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava.

Tvrtka Žito ovom investicijom broj krmača na farmama podigla je sa 6800 na više od 7500. Farma će godišnje proizvoditi 8500 nazimica vrhunske kvalitete i 14000 prasadi za tov. Polovica proizvedenih nazimica previđena je za farme unutar Žito grupe dok je druga polovica namijenjena za farme partnera te za slobodno tržište.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Farma je građena po principima nadstandarda na minimalne uvjete koje propisuje aktualni pravilnik, a posebna pažnja posvećena je dobrobiti životinja. Svi boksovi su opremljeni igračkama te imaju separatore na hranidbenom mjestu grupnog boksa, kao i u individualnim boksovima. Ventilacija je automatska s alarmnim sustavima te automatskim otvaranjem prozora u slučaju zastoja.

farma zito

Žito grupa sirovinama iz vlastite proizvodnje, vrhunskom genetikom i strogim selekcijskim standardima na farmama osigurava potpunu sljedivost i kontrolu proizvodnju. Time kupcima pruža garanciju kvalitete vlastitih mesnih proizvoda, koji nastaju od svinja uzgojenih na farmama Žita.

"Ovdje ćemo proizvoditi nazimce za repro centre. Ovo je jako bitno za Hrvatsku koja uvozi velik broj odojaka, a među njima su krmače koje će dalje proizvoditi prasce. Svinjogojstvo može biti jako bitna grana razvoja ne samo Slavonije, nego i Hrvatske. Primjerice, Danska ima višestruko veći broj krmača na broj stanovnika i površinu sličnu Hrvatskoj", rekao je Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žito grupe.

Nedostatak mesa i povećanje broja stanovnika u svijetu traži ovakve investicije pa je ovo zasigurno prilika za sve u Hrvatskoj da još jednu industrijsku granu prepoznamo kao budućnost.

SiB.hr

   

 


Izdvojeno

Reci što misliš!