Vijesti / Osijek

Osijek postaje drugi grad u Hrvatskoj s krematorijem

Osijek postaje drugi grad u Hrvatskoj s krematorijem

Specijalizirani skup na temu upravljanja grobljima, prvi put se iz mediteranskih gradova preselio na kontinent, točnije – u slavonsku metropolu.

Osječka gradska tvrtka Ukop d.o.o. domaćin je prve panonske konferencije o grobljima: Pannonian Cemetery Days. Bogat program u gradu na Dravi – 14. i 15. svibnja – predvidio je niz stručnih predavanja, tri studijske posjete povijesnih groblja u Osijeku i okolici te obilazak vinskih podruma u Baranji.

Nakon pozdravnih govora domaćina i partnera, jučerašnju je konferenciju u Hotelu Osijek otvorio zamjenik gradonačelnika mr. sc. Boris Piližota, istaknuvši zadovoljstvo što je Osijek dobio priliku biti domaćin ove konferencije.

Zaslužili smo ovo domaćinstvo, s obzirom na to da je naša gradska tvrtka Ukop dosad pripremila i sudjelovala u nizu projekata prekogranične suradnje te na taj način osuvremenila svoje poslovanje. A zbog povijesno kulturne vrijednosti Groblja svete Ane, Ukop je postao i član Udruženja značajnih groblja u Europi koje ima samo 155 članova – naglasio je Piližota.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Direktor Ukopa Hrvoje Ostrički predstavio je niz aktivnosti koje ova gradska tvrtka provodi, između ostalih i dokumentaciju za najveći ovogodišnji projekt: izgradnju kremacijske peći u prostorima zgrade na Centralnom groblju, vrijednu 2,5 milijuna kuna.

Prateći europske trendove u ovoj djelatnosti, izrađen je projekt krematorija koji će Osijek dovesti uz bok Zagrebu. Takav moderan komunalni standard; uz postojeći kolumbarij te naposljetku i krematorij, zadovoljit će zahtjeve naših građana, ali i građana svih slavonskih županija – potvrdio je osječki dogradonačelnik.

Inače, Ukop d.o.o. gradska je tvrtka s više od 70 godina iskustva na području pogrebnih i srodnih djelatnosti, koja je među prvima prepoznala mogućnosti korištenja EU fondova za razvoj i poslovanje te koja kontinuirano prijavljuje projekte u suradnji s partnerima iz drugih zemalja. Jedan od planiranih projekata, uz spomenutu izgradnju kremacijske peći, je i Šetnja kroz povijest Osijeka – projekt obnove Aninoga groblja u okviru revitalizacije kulturne baštine.

Pri upravljanju grobljima važno je, osim održavanja komunalne infrastrukture i uređenja, kontinuirano pružati nove sadržaje i usluge. Groblja trebaju biti ogledala kulturno-povijesne baštine i razvijati se kroz turističku djelatnost. To je trend u Europi koji će Osijek zasigurno popratiti, jer uistinu ima što i ponuditi. Na nama je da te projekte realiziramo i iskoristimo njihov turistički potencijal – zaključio je Piližota.

O sličnim turističko-promotivnim aktivnostima, ali i hortikulturnom oblikovanju te potrebi standardizacije prostornog uređenja i procedura,  govorit će okupljeni eminentni predavači tijekom dvodnevnoga programa Konferencije.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!