Vijesti / Osijek

Forum ICT u Osijeku: Roboti su došli – prilagodimo se životu s njima

Forum ICT u Osijeku: Roboti su došli – prilagodimo se životu s njima

U prostorijama osječkog Centra Ericsson Nikola Tesla održan je 2. međunarodni Forum ICT – društvo #Roboti dolaze, s temom utjecaja robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene.

Forum u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije i francuskog Laboratorija za inženjeriju sistema u Versaillesu okupio je ugledne predstavnike poslovnog i akademskog sektora iz Hrvatske, Francuske i Slovenije, koji su na cjelodnevnoj konferenciji predstavili niz inovacija iz područja robotike, s naglaskom na mogućnost jačanja ICT sektora u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, uz ocjenu značajnog potencijala ove regije za inovativne projekte zahvaljujući snažnom sveučilištu i propulzivnim ICT tvrtkama.

Na prvom panelu pod nazivom Četvrta industrijska revolucija: brisanje granica između fizičke, digitalne i biološke sfere” postavljeni su prvi temelji za razmjenu znanja i dugoročnu suradnju ovih triju zemalja, njihovih lokalnih zajednica, sveučilišta, instituta i kompanija.

Na drugom panelu “Iskustva hrvatskih i francuskih tvrtki u niši robotike i njene korisničke dimenzije” istaknuto je kako se radi o disruptivnim tehnologijama s velikim potencijalom rasta, zbog čega je nužna okrenutost ka potrebama krajnjega korisnika kako bi cijelo društvo imalo koristi od tehnološkog razvoja. Posebno su istaknute mogućnosti razvoja robotike u području pomoći osobama s invaliditetom, području gdje veliki napredak bilježe zemlje poput Danske, u kojoj već sada svaka osoba s invaliditetom može besplatno dobiti robota za ispomoć. Razvila se polemika o utjecaju robotizacije na rad i radna mjesta, uz zaključak da nove tehnologije povećavaju produktivnost i stvaraju potrebu za novim radnim mjestima, ali i ugrožavaju tradicionalna radna mjesta. Stoga će, istaknuto je, naglasak sve viši biti na spremnosti ljudi da se stalno dodatno obrazuju i stječu nova znanja i vještine kako bi bili zapošljivi. Prema nekim projekcijama dvije trećine poslova na kojima će raditi današnje djeca – još ne postoje.

Zaključno, na trećemu panelu poda nazivom “Prilagođavanje promjenama u Hrvatskoj: obrazovanje, poslovi i karijere” istaknuto je kako u Hrvatskoj nismo dovoljno spremni da bi prihvatili ovu brzu dinamiku promjena, posebno u prihvaćanju novih vještina, nemamo kvalitetne institute naslonjene na gospodarstvo, a akademska zajednica nije dobro povezana s tvrtkama. S druge strane, kritizirane su i tvrtke koje se žale na neprilagođenost sveučilišta, a kada im fakulteti izađu u susret izmjenama programa, tvrtke nisu spremne na stipendiranje studenata. No, iskoraci u toj suradnji zadnjih godina daju nadu za optimizam.

Partneri Foruma bili su Ericsson Nikola Tesla, veleposlanstva Slovenije i Francuske te osječki FERIT. Na Forumu su sudjelovali predstavnici tvrtki, instituta i sveučilišta triju zemalja, među kojima su bile domaće tvrtke Ericsson Nikola Tesla, AD Plastik, Gideon Brothers, Binaria i ATOS te slovenski Robotics S.P., Doxakey i Fanuc Adria.
 


Izdvojeno

Reci što misliš!