Vijesti / Osijek

Komarci stigli u Osijek! Prva tretiranja čim vrijeme dozvoli

Komarci stigli u Osijek! Prva tretiranja čim vrijeme dozvoli

Ukoliko je jedna stvar sigurna, to je kako dolaskom proljeća u Osijek stižu i komarci. Proteklih dana, svi oni koji su se zatekli na otvorenom svjedoče prvoj ovogodišnjoj najezdi komaraca.

"Upravo danas u prostoru Županije održana je koordinacija s ciljem boljeg razumijevanja problematike komaraca i javno-zdravstvenog problema koji se događa zbog njih", rekao nam je Romano Kristić, koji je dugi niz godina zadužen upravo za ovu problematiku u Gradu Osijeku.

Prvi je to korak ka pokušaju konkretnog rješavanja problema komaraca koji nije samo problem Osijeka i njegove okolice već šireg područja koji obuhvaća čak 33 jedinice lokalne samouprave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je poznato od ranije, tretmani iz zraka i zemlje koji se vrše na području Osijeka te svega nekolicine susjednih općina, nisu dovoljni i jedini konkretan način suzbijanja je kontinurirano larvicidno tretiranje na izvorištu, a to su prije svega poplavna područja na kojima se komarci legu.

"Nemoguće je kontrolirati komarce jednom kad se izlegu. Upravo zbog toga, naš je stav kako to moramo raditi na izvorištu i to prije negoli se komarci izlegu", dodao je Kristić i napomenuo kako je rješenje problema, prema procjenama stručnjaka i prema raspoloživim troškovnicima, potrebno oko 11,5 milijuna kuna.

Kristić: "Tretiranja u Osijeku čim vremenska slika bude stabilna"

Sredstva su znatna pa će za njihovo prikupljanje biti potrebna sinergija svih općina i gradova, ali i središnje vlasti. Do tad Osječani se mogu nadati i očekivati tretmane na području grada i rubnim područjima koja su najviše pogođena najezdom.

"Grad je proveo javne natječaje i izabrao izvođače, a za monitoring je određen Zavod za javno zdravstvo koji prati stanje brojnosti komaraca i u dogovoru s njima vršiti će se i sama tretiranja. Grad je ove godine osigurao 3 milijuna kuna i s prvim tretmanima krenuti ćemo čim vremenska slika bude stabilna", rekao je Kristić.

Vremenska prognoza za naredne dane pokazuje nestabilnu sliku pa je za očekivati njihovo tretiranje najranije u sljedećem tjednu. Zanimljivo, o ovom problemu se ne govori u ostatku Hrvatske gdje je u posljednjim godinama sve veći broj komaraca. Posebno je to izrađeno u primorskim krajevima gdje su tzv. papadači postali prava napast.

SiB.hr

    


Izdvojeno

Reci što misliš!