Vijesti / Osijek

Pogledajte 3D vizualizaciju budućeg prijemnog centra za turiste u Tvrđi

Pogledajte 3D vizualizaciju budućeg prijemnog centra za turiste u Tvrđi

Grad Osijek na svojoj Facebook stranici objavio je 3D vizualizaciju budućeg Centra za posjetitelje Tvrđa.

Projekt je vrijedan 15 milijuna kuna, financirat će se novcima iz EU, a centar će se nalaziti na prostoru povijesnog Hornwerka – dijela Tvrđe u obliku trokuta s istočne strane Tvrđe, omeđenog Trpimirovom cestom sa zapada, Europskom avenijom s juga i rijekom Dravom sa sjevera.

53517159 747255269007799 1998679811630825472 n

Centar za posjetitelje Tvrđa biti će regionalni prijemni centar koji nedostaje u turističkoj ponudi grada i regije, s ciljem pružanja potrebnog standarda osnovnih usluga posjetiteljima i turistima. Prostor će biti namijenjen pružanju informacija i edukaciji, trgovački dio za lokalne, regionalne i nacionalne proizvode, sanitarni čvorovi, turističke agencije, turistički vodiči) planiran je na nedovoljno iskorištenom prostoru u obuhvatu Tvrđe (idealno smješten na vrlo frekventnom prometnom pravcu regionalnog značaja prema Baranji i Kopačkom ritu kao i u blizini biciklističke staze). Projekt predviđa i izgradnju parkirališta koje bi osim pružanja potrebnih usluga posjetiteljima omogućila i parkiranje i rasterećenje vrijedne kulturne baštine same jezgre Tvrđe. Centar za posjetitelje, prvi je kontakt gosta ili turista s ovom turističkom destinacijom, svojim bi radom i sadržajima pridonio prepoznatljivosti Tvrđe kao turističkog središta Kontinentalne Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradnja Hornwerk-a počela je u prvom desetljeću 18. stoljeća  i osnovna namjena joj je bila smješaj vojnih časnika. U drugoj polovini 19. stoljeća, s prestankom ratnih opasnosti na jugoistoku Europe smanjuje se vojno i strateško značenje Tvrđe. Tadašnjim Regulatornim osnovama ova fortifikacija se eliminira, a nakon Prvog svjetskog rata vlasti donose odluku o rušenju bedema. Od tada započinje sustavna razgradnja Hornwerka (roga) – vanjske fortifikacije Tvrđe koja predstavlja poveznicu u kontinuitetu urbanog tkiva između Tvrđe i Donjeg grada, te nekadašnji ulazni predprostor u pristupu Tvrđi.

Podsjetimo, osim ovog projekta, Grad je prije nekoliko godina raspisao i natječaj za idejno rješenje obnova zidina Tvrđe, ali do danas je nepoznata sudbina tog projekta.

SiB.hr

    


Izdvojeno

Reci što misliš!