Vijesti / Osijek

Secesija je blago i turistički potencijal Osijeka i Osječko-baranjske županije

Secesija je blago i turistički potencijal Osijeka i Osječko-baranjske županije

Secesija kao stilski pravac i „nova umjetnost“ s kraja 19. stoljeća, značajno je uljepšala grad Osijek. Zgrada današnjeg kina Urania svrstava se među najoriginalnije i najljepše secesionističke javne zgrade u Hrvatskoj, Glavna pošta je najveća zgrada građena u tom stilu u Osijeku, posebnu vrijednost ima secesijski niz zgrada u Europskoj aveniji, a sve to je baštinu osječke secesije uzdiglo u vrh hrvatske secesije.

Ne čudi stoga što je 28. siječnja 2019. godine, baš u Osijeku održan seminar Mreža turističkih ruta Europska kulturna ruta „Secesija - Réseau Art Nouveau Network“. Organizirali su ga Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute „Tur Kultur" i Osječko-baranjska županija, a otvaranju je nazočio i župan Ivan Anušić.

- Secesija se ne može vidjeti u puno gradova, pa je izuzetno veliko je blago i potencijal grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, o čijim razmjerima i vrijednostima nisu svjesni ni mnogi žitelji grada i županije. Ovaj seminar je odlična prilika da se nešto dodatno nauči, ali i da ovaj potencijal i bogatstvo koje imamo snažno zastupimo u turističkim planovima i strategijama koje želimo podići na još višu razinu. Našom secesijom se možemo ponositi, a trebamo zajedno raditi na sustavnoj obnovi kako bi je kvalitetno zaštitili te učinili još privlačnijom za turiste - rekao je župan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Seminar je bio namijenjen turističkim zajednicama, turističkim interpretatorima, turističkim vodičima, lokalnim turističkim agencijama, potencijalnim i registriranim poduzetnicima u kulturi i turizmu te svima koji rade na području turizma na temu kulturnih i turističkih ruta, a uz župana Anušića sudionike su pozdravile predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica te predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute “Tur Kultur” Dubravka Davidović, koja je naglasila da je secesija jedna od posjećenijih kulturnih ruta Europe, a Osijek je najjače hrvatsko secesijsko odredište te pobuđuje najviše zanimanja, pa ga svakako treba uklopiti u Europsku kulturnu rutu.

>>> Secesija u Osijeku - Europska avenija

U radnom dijelu skupa održana su stručna predavanja i rasprave u koje se putem Skype-a uključio i Sebastian Bonis, koordinator Europske kulturne rute Secesija (Reseau Art Nouveau, certicificirana kulturna ruta Vijeća Europe).

- Kulturni turizam jedan je od najpopularnijih oblika turizma posebnih interesa i dio je Strategije razvoja turizma RH, a kulturne atrakcije sastavni su dio turističkog proizvoda. Slušajući i sudjelujući u raspravi o Europskim kulturnim rutama, ruti Secesija, iskustvima gradova koji već jesu članovi Europske kulturne rute, turističkim potencijalima Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije za priključivanje ruti, prednostima umrežavanja i na kraju šetnjom kroz prekrasan osječki secesijski, danas smo se i mi priključiti projektu s primjerom Osijeka kao secesijskog grada - ističe Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije.

SiB.hr
FOTO: Pixsell

 

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!