Vijesti / Osijek

Najnoviji linearni akcelerator na usluzi pacijentima KBC-a Osijek

Najnoviji linearni akcelerator na usluzi pacijentima KBC-a Osijek

Povodom nabave novog linearnog akceleratora u Zavodu za onkologiju te uređenja prostorija Zavoda za dječju i adolescentsku psihijatriju, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić jučer, 21. siječnja 2019. godine, posjetio je Klinički bolnički centar Osijek.

Zajedno sa županom Ivanom Anušićem te ravnateljem KBC-a dr. sc. Željkom Zubčićem, zamjenikom ravnatelja Vlatkom Kopićem, pročelnikom Zavoda za onkologiju dr. sc. Ilijanom Tomašem te suradnicima obišao je prostorije s novom opremom.

- Zahvaljujem Ministarstvu zdravstva što je uvidjelo potrebu KBC-a za nabavku novog linearnog akceleratora jer je bolnica godinama funkcionirala samo na jednom takvom uređaju, a pokriva područje s oko 800.000 osiguranika. Naše zadovoljstvo je još veće jer je riječ o tehnološki najmodernijem akceleratoru, vrijednom 13,5 milijuna kuna, kakav se u Hrvatskoj nije nabavio od 2011. godine, a prvi takav dolazi u Osijek - rekao je ravnatelj KBC-a Zubčić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naglasio je kako je 2018. godine u nabavu medicinske opreme KBC-a uloženo oko 38 milijuna kuna, na čemu zahvaljuje Ministarstvu. Naravno, potrebe za opremom i dalje postoje, kao i plan zanavljanja jer ima dosta opreme stare i po 20 godina.

Ministar Kujundžić rekao je da je novi akcelerator veliki dobitak za KBC i istočni dio Hrvatske. Istaknuo je kako su liste čekanja bile do četiri mjeseca, a s novim akceleratorom one će i nestati. Radi se o najsuvremenijem uređaju, gdje se na malo područje u tumoru mogu koncentrirati velike doze rendgenskih zraka koje uništavaju tumor, a čini bitno manje štete zdravom okolnom tkivu ili organima. Dodao je kako KBC Osijek nije bio zanemaren pri nabavi opreme prošlih godina, jer su nabavljeni novi uređaji za magnetsku rezonancu, angiografiju i koronarografiju te najavio da se ove godine planira nabava novih uređaja za kardiokirurgiju i ortopediju. Posebno je naglasio da Vlada podržava izgradnju nove bolnice u Osijeku, što je kapitalna investicija na nacionalnoj razini.

DSC07449

U poboljšanju uvjeta rada KBC-a sudjeluje i Osječko-baranjska županija, koja je prošle godine investirala više od 1,3 milijuna kuna svojih sredstava u obnovu i proširenje usluga KBC-a. Župan Ivan Anušić stoga naglašava da Županija, KBC-e, Ministarstvo i Vlada RH rade puno zajedničkih projekta, a izdvaja kako je kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem osigurano 35 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za izgradnju novog KBC-a.

- Izgradnja novog KBC-a je izuzetno velik projekt, koji će se raditi godinama. Očekujemo da će se minimalno 2 godine raditi projektna dokumentacija, no imovinsko-pravni odnosi su riješeni i zemljište je već osigurano. Najvažnije je da smo počeli s realizacijom ideje i osigurali prva sredstva, pa ćemo sigurno izgraditi novi KBC na dobrobit svih pacijenata koji mu gravitiraju - istaknuo je župan Anušić.

SiB.hr

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!