Vijesti / Osijek

Unikom poskupio odvoz smeća, građani nezadovoljni

Unikom poskupio odvoz smeća, građani nezadovoljni

S prvim danima nove godine, došlo je do brojnih promjena za građane, a između ostalog, nastupile su i promjene u obračunu odvoza smeća osječke gradske tvrtke Unikom. Tako je unatoč najavama, brojne zatekao znatno uvećani račun za ovu komunalnu uslugu. 

"Dosadašnja 4 (četiri) pražnjenja kanti naplaćivali su 32,42 kune, po novom 2 (dva) pražnjenja naplaćuju 50,43 kune!? Datum dospijeća računa 31.12., a račun dostavljen 02.01., i naravno da će naplatit zateznu kamatuna sljedećem. Imamo kantu od 80 litara, na računu naplaćena od 120 litara... Sretnu novu 2019. želi Vam osječki Unikom," samo je jedan od ironičnih komentara koji se mogu pronaći na društvenim mrežama.

Podsjetimo, Unikom već dugi niz godina potiče stanovnike na odvajanje otpada, a sad je s promjenim cijene pokušao na neki način natjerati sve da to i čine kako bi im usluga bila povoljnija. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Uvođenjem novog načina obračuna koji je stupio na snagu 01.11.2018. u skladu s Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada Grada Osijeka implementiran je mjesecima ranije najavljen sustav realne naplate usluge. Odluka je temeljena na obavezi prilagodbe sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Podsjećamo da je posljedično i zakonska obaveza razdvajanje otpada što našim korisnicima između ostalog omogućuje da sami kreiraju svoj račun jer se dodatno naplaćuje samo usluga odvoza miješanog komunalnog otpada prema jasno definiranoj formuli. Podsjećamo da Unikom i dalje ima jednu od nižih cijena u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj, a usluga koju pruža svojim korisnicima ostaje na vrlo visokoj razini što potvrđuje i činjenica kako smo osim otvaranja reciklažnog dvorišta prije desetak godina i najave otvaranja novih u ovoj godini povećali broj volumena otpada koji odvozimo," kaže nam voditelj komunikacija u Unikomu, Vjeran Marijašević.

>>> Osječani dobivaju nove kante za plastiku i biootpad, ali i tri nova reciklažna dvorišta

Prije obveze uvođenja sustava odvojenog prikupljanja otpada unutar kućanstava, uzmimo za primjer prosječno kućanstvo, je na raspolaganju imalo četiri odvoza zadužene posude mjesečno, tj. 4 x 120 litara = 480 litara. Danas je na raspolaganju plava posuda od 120 litara za papir i plastična vrećica (ako korisnik živi u kući) ili žuta posuda od 120 odnosno 240 litara za plastiku u slučaju života u zgradi. Na raspolaganju su i 120 litarske vreće za vrtni otpad (travu, lišće i sl.) koji se također odvozi svaki tjedan, jutro nakon odvoza miješanog komunalnog otpada, a od ovog mjeseca novost je i odvoz još jedne vrste otpada.

"Od ovog mjeseca smo za sve naše korisnike priredili i vrećice za kuhinjski biorazgradivi otpad koje će zamijeniti smeđe posude od 80 litara koje ćemo odvoziti također svaki tjedan. To je ukupno 120 + 120 + 4 x 80 = 560 litara za odvojeno prikupljen papir, plastiku i biorazgradivi otpad. Nadalje, staklo i metal odvozi se bez naknade po pozivu na besplatni info telefon 0800 200 025. Sve ostalo što nismo izrijekom spomenuli, a nije miješani komunalni otpad može se potpuno besplatno i bez ograničenja odvesti na reciklažna dvorišta," zaključuje Marijašević.

Građani će tako očito više plaćati odvoz smeća kojeg prije svega moraju razdvajati kako bi ga Unikom mogao proslijediti na preradu i ponovnu upotrebu. Tako nam očito ne preostaje ništa drugo nego pokušati smanjiti količinu otpada.

SiB.hr
Foto: Krunoslav Petrić/Pixell

     

   

 

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!