Vijesti / Osijek

Pilot projekt Unikoma: Stigle kante za staklo, metal i organski otpad

Pilot projekt Unikoma: Stigle kante za staklo, metal i organski otpad

Unikom je dijelu svojih korisnika ovih dana omogućio sortiranje čak šest vrsta različitog komunalnog otpada na kućnom pragu.

Riječ je o pilot-projektu namijenjenom stanarima višestambenih zgrada koji će s dodatnim posudama za razdvajanje stakla, metala i organskog otpada (uz već postojeće posude za plastiku i papir) moći značajno smanjiti količinu ukupnog mješovitog komunalnog otpada.

Projekt će se nastaviti i u drugim višestambenim zgradama pa bi do kraja iduće godine trebao obuhvatiti sve ovakve zgrade u Osijeku. Sve je krenulo na inicijativu stanare koji su iskazali svoju želju Unikomu za razdvajanjem svih navedenih vrsta otpada. Ovakav način zbrinjavanja otpada na kućnom pragu, koji količinu miješanog komunalnog otpada svodi na minimum rijetkost je, ako ne i presedan u cijeloj Europi! Slijedom toga, smanjit će se i potreba za većim volumenom posuda za mješoviti komunalni otpad što će značiti i manje račune za Osječane!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota zajedno s direktorom Unikoma Davorom Vićem posjetio je jučer jednu od višestambenih zgrada na adresi Gornjodravska obala 90a, koje prednjače u ovakvom razvrstavanju otpada, čijim su stanarima, uz postojeće posude za miješani otpad, plastiku i papir, podijeljenei posude za staklo, metal i organski otpad.

– U ovoj zgradi, koja broji 24 stana, broj posuda za miješani otpad s pet „pao“ je na svega dvije posude- istaknuo je direktor Unikoma.

– Ovim iskorakom, Osijek prednjači među europskim gradovima jer je Unikom postavio standard iznad ostalih zemalja Europe u kojima se uglavnom razvrstava četiri vrste otpada. – poručio je zamjenik gradonačelnika.

Izvor: Osijek.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!