Vijesti / Osijek

Osječki startup predstavio prvog hrvatskog industrijskog robota

Osječki startup predstavio prvog hrvatskog industrijskog robota

Osječki startup Gideon Brothers razvio je prvi hrvatski industrijski robot. Riječ je o robo-skladištaru, odnosno autonomnoj robotskoj platformi za prijenos tereta na euro-paletama, i to unutar skladišta budućnosti kakva sve više koriste Amazon, Alibaba, ali i brojni drugi veliki logističari i trgovci.

Robot nadimka Škaro može se pohvaliti zavidnim performansama. Kako piše portal Poslovni dnevnik, može raditi bez prestanka 0-24 sve dane u godini. Baterija mu omogućava da izdrži smjenu od šest sati u komadu i slobodno se kreće za to vrijeme. Zatim se ispražnjena baterija može zamijeniti s punom u hodu, i posao može nastaviti dalje. Iznimno je i brz i vješto zaobilazi ljude i prepreke te se mimoilazi s drugim radnim, pokretnim strojevima.

Kroz pilot-projekte njihove će robote početi koristiti Atlantic grupa, Orbico i Tokić, najavili su, a ove su godine od stranih i domaćih investitora prikupili 16,3 milijuna kuna (2,2 milijuna eura) kapitala za razvoj. Tri spomenute domaće kompanije imaju ukupni prihod veći od tri milijarde eura, napominju u Gideon Brothersu kojemu je to odskočna daska. Ujedno, to je razvojni model prema kojemu se danas u svijetu međusobno “potpomažu” velike korporacije i inovativni startupi.

PXL 131218 22995203

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gideon Brothers su prošle godine zajednički pokrenuli Matija Kopić i Milan Račić. Prvi je hrvatskoj javnosti poznat po svom projektu-startupu Farmeron, koji su mediji krstili kao “Facebook za krave”, a koji su 2016. godine preuzeli Amerikanci.

Robotički tim Gideon Brothersa danas čini 41 član u Zagrebu i Osijeku, a uključuje pet doktora znanosti i 26 magistara s područja hardvera i softvera.

PXL 131218 22995242

Stručnim rječnikom, samovozni (autonomni) logistički robot koji može prenositi 800 kilograma tereta te je dizajniran tako da može sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva.

Kopić i Račić poručuju kako je opremljen “sustavom autonomije koji se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinira tehnologiju dubinskog učenja sa stereoskopskim kamerama, čime nastaje sljedeća generacija robotskog vida koji je jednako pouzdan kao LIDAR, ali je deset puta jeftiniji i bogat podacima”. Taj je robot, kako ga doživljavaju laici, svjestan okoline i operira samostalno, slično kao samovozeći automobil, piše Jutarnji list

SiB.hr
FOTO: Zarko Basic/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!