Vijesti / Osijek

Među uhićenima u Vukovaru za ratne zločine i djelatnik Gradske uprave! Penava: 'Daj Bože da su se trgnula i pravosudna tijela u ovoj državi'

Među uhićenima u Vukovaru za ratne zločine i djelatnik Gradske uprave! Penava: 'Daj Bože da su se trgnula i pravosudna tijela u ovoj državi'

Vukovarska policija jučer je uhitila nekoliko osoba koje se sumnjiči za ratne zločine počinjene 1991. godine.

Jedan od uhićenih je zaposlenik Gradske uprave u Vukovaru, a drugi Zajedničkog vijeća općina. Policija ih je nakon uhićenja prevezla u Osijek, budući da će istragu nad njima voditi Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

U RTL-u Danas gostovao je Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, čovjek koji je prozvao državne instutucije zbog neprocesuiranja ratnih zločina i  okupio tisuće na vukovarskom  prosvjedu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je moguće da netko 16 godina radi u Gradskoj upravi, a osumnjičen je za ratni zločin?

- Moguće je, ako nemate nekoga da istraži dotične predmete, ako nemate nikoga da ih procesuira, osudi, ako nemate sustav iza sebe na što smo sve ovo vrijeme ukazivali pa tako i prosvjedom koji je održan 13. listopada. Onda imate činjenicu koja je tu, da su određene osobe u vašoj neposrednoj blizini 20 i više godina i da slobodno šeću. Da svi zajedno nosimo teret njihovih zlodjela. I onda imate ovakvu jednu nestvarnu situaciju ili nemoguću situaciju kakvu imamo u Vukovaru.

Jeste li Vi znali za tu osobu, jeste li se susretali s njim?

- U ovom slučaju, pa čak i sad u ovom trenutku ne bih ni likovao niti na bilo koji način dizao prašinu. Pustimo presumpciju nevinosti, pustimo da institucije profesionalno odrade svoj posao i neka na kraju krajeva pokažu tko je kriv, a tko je nevin, a krivca onda i kazne.  

Ima još ovakvih primjera u Vukovaru?

- Naravno da ima. I na to smo ukazali i dokazali na nekoliko različitih načina. Nadam se da je ovo iskorak u pravom smjeru i da ih u uskoroj budućnosti neće biti.

GALERIJA: Tisuće građana u Vukovaru prosvjedovalo protiv neprocesuiranja ratnih zločina

Premijer Plenković kazao je kako uhićenja nisu posljedica pritisaka nastalih nakon prosvjeda. Kako to komentirate?

- Volio bih da je tako i želio bih vjerovati da je tako. Pročitao sam izjavu i premijera i ministra i vjerujem da je istina što je ministar Božinović rekao da je takve primjere bilo lakše otkriti prije 20, 15 godina nego što je to danas, ali na kraju krajeva, prosvjed se dogodio upravo zato što se takve stvari nisu dogodile i nitko se ne treba osjećati prozvanim osim ljudi koji su odgovorni za procesuiranje ovakvih stvari. Daj Bože da su se trgnula i pravosudna tijela u ovoj državi i izvršna vlast koja je odgovorna za ovakve stvari i da konačno odradimo posao bez da se moramo gledati poprijeko i prokazivati jedni druge, tko je odradio svoj dio posla, a tko nije.

Koja je poruka suživotu na ovim prostorima? SDSS kaže da vlada atmosfera netolerancije.  

- Što je onda bilo toleriranje zločinaca u neposrednoj blizini? To je bila zdrava tolerancija, po njihovom. Apsolutno odbacujem s gnušanjem njihov pokušaj kolektivizacije, krivnje i prebacivanja odgovornosti i uvlačenjem cijelokupne srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj u ovu priču. Znači, ovdje nitko, počevši od mene, ne optužuje nikakvu grupaciju, niti po vjeri niti po nacionalnosti. Ovdje govorimo o imenima i prezimenima i to je bio predmet i prosvjeda 13. listopada. Ovo su jeftini pokušaji da se odgovornost prebaci na cijelu jednu zajednicu. Bojim se da ti koji to čine, štite pojedince u svojim redovima. I to je zapravo problem u kontinuitetu, od nastanka ove države, s tim nekim akterima koji se sada javljaju.

Izvor: Vijesti.hr
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!