Vijesti / Osijek

Može li Osijek biti prvi grad koji ne baca hranu?!

Može li Osijek biti prvi grad koji ne baca hranu?!

Na osječkoj Tržnici (u prolazu) u sklopu Zelenog četvrtka početkom u 9.00 sati održala se konferencija za medije na kojoj su predstavljeni potencijali Osijeka da preraste u grad koji ne baca hranu. Cijela ideja ja potaknuta europskim projektom „Domaća hrana za domaće ljude“ koji provodi Tržnica d.o.o. Osijek u suradnji s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.

Web aplikacija, bicikli, posuđe i puno informacija o tome kako i zašto ne bacati hranu

"Ono što želimo postići je putem provedenih aktivnosti podići svijet građana o tome da se hrana, koja je zdravstveno ispravna, ne treba bacati već da postoje načini kako je iskoristiti. U tom cilju razvili smo web aplikaciju koja će građanima koji žele donirati, te onima koji tu hranu žele primiti, pomoći u lociranju punktova za prikupljanje i doniranje. Projektom smo predvidjeli dva takva punkta u Osijeku: na tržnici u Donjem gradu i ovdje, na glavnoj gradskoj tržnici," rekla je Renata Čepo voditeljica EU projekata Tržnice d.o.o. koja je govorila o važnosti projekta „Domaća hrana za domaće ljude“. U nastavku je naglasila da će se više o web aplikaciji govoriti na posebnoj radionici koja će biti organizirana tijekom slijedećih dana, a koja će biti otvorena za sve zaniteresirane.

Osijek može biti prvi hrvatski grad koji ne baca hranu

Ljiljana Olujić je istaknula značenje podizanja svijesti o bacanju hrane te da postoje "jednostavni načini koja se hrana može dostavljati potrebitima", kao što su bicikli - rikše i posebno/namjensko posuđe koje održava higijenske uvjete hrane, a koji su razvijeni u sklopu ovoga projekta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Možete li zamisliti količinu hrane potrebnu da se pripremi po tri obroka dnevno tijekom jedne godine za oko 83 milijuna ljudi? Izračunati je lako: potrebno nam je 44 milijuna tona hrane. Upravo se toliko hrane - zdravstveno ispravne i primjerene ljudskoj prehrani svake godine baca u svijetu. Ukupni su gubitci zapravo dvostruko veći. U globalnoj priči o hrani osobito je mučan podatak da dok se u nekimm dijelovima svijeta bilježi ogromno rasipanje hrane, na drugim je zamjetan trend rasta pothranjenosti i gladi", rekla je Olujić.

"Usporedimo li način praćenja i mjerenja gubitaka i rasipanja hrane i načina na koji se rješava taj višak/gubitak, kao i kulturu darovanja hrane u Hrvatskoj s onim u državama članicama EU, možemo zaključiti kako do sada u nas nije bilo značajnijih programa i projekata i općenito, kako je izostao sustavan pristup. Naše istraživanje te drugi indikatori potvrđuju: Osijek može biti prvi grad koji će sustavno pokrenuti inicijativu o doniranju hrane i potaknuti sve relevantne dionike na udruživanje. Temelji su tu", rekla je Olujić.

Eko jabuke za slatko darivanje

U sklopu Zelenoga četvrtka, u suradnji s eko OPG-om Geyer pripremljeni su bili i slatki zalogaji s jabukama kao mali zajednički objed i pozivnica na dijeljenje i darivanje hrane.

O projektu:
Projekt Domaća hrana za domaće ljude potaknut je pitanjem što se na tržnicama može učiniti da se smanji rasipanje hrane i afirmira kultura darivanja viška hrane ljudima u potrebi u lokalnoj zajednici. Ključna je pretpostavka bila kako proizvođačima/trgovcima na tržnici svakodnevno ostaje suvišak proizvoda. Jedno od mogućih rješenja pretpostavljeno je u projektu: na kraju radnog dana proizvođači i trgovci mogli bi zdravstveno ispravne proizvode, odnosno one od kojih se mogu pripremiti obroci za ljudsku prehranu donirati. Te bi proizvode prikupili volonteri, članovi osječkih udruga i dostavili ih osječkim pučkim kuhinjama, odnosno posrednicima u doniranju hrane.

Tijekom projekta organizirane su radionice, konferencije za medije, aktivnosti povezivanja s lokalnim proizvođačima i udrugama u cilju prikupljanja hrane te njene distribucije, nabavljeni su bicikli, posuđe, tiskani promotivni i informativni materijali, postavljena je Info točka projekta i na koncu, ravijena web aplikacija kojom se omogućava brzi pristup informacijama o punktovima za doniranje i prikupljanje hrane u Osijeku. Provedeno je i istraživanje kojim se pokazalo da projekt Domaća hrana za domaće ljude može postati generator novih inicijativa ne sam na lokalnoj, nego i na nacionalnoj razini.

Tržnica d.o.o. Osijek nositelj je europskog projekta „Domaća hrana za domaće ljude“ koji provodi s mađarskim partnerom Pécsi Vagyonhasznosító zrt. iz Pečuha.

Projekt se realizira u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a koji je jedan od programa Europske teritorijalne suradnje koji su objedinjeni pod brendom INTERREG. Program doprinosi jačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije Europske unije baveći se problemima koji nadilaze granice između različitih zemalja ili regija. Projekt „Domaća hrana za domaće ljude“ s provedbom je započeo 01.08.2017., a trajat će do 30.11.2018. Provodi se u Osijeku i Pečuhu. Ukupna vrijednost projekta je 263.600,00 €.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!