Vijesti / Osijek

Pad narko sedmorke u Osijeku: Krijumčarili marihuanu, izrađivali heroin, lažirali dokumente...

Pad narko sedmorke u Osijeku: Krijumčarili marihuanu, izrađivali heroin, lažirali dokumente...

Kako javlja MUP, 41-godišnjak i 39-godišnjak organizirali su zločinačko udruženje u koje su uključili 41- godišnjaka, dvojicu 51-godišnjaka te 38- i 27-godišnjaka radi nabave, skladištenja i krijumčarenja prekursora anhidrida octene kiseline iz Poljske u Hrvatsku i Tursku te marihuane iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i SR Njemačku.

USKOK je na svojim službenim stranicama objavio kako se protiv sedmorice hrvatskih državljana, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela, zločinačko udruženje i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, pokreće istraga. U istragu je uključeno sedmero hrvatskih državljana koji su 1977., 1979., 1977., 1967., 1967., 1980., 1991. godište, koje je policija uhitila u ponedjeljak. 

pad-narko-sedmorke-u-osijeku-krijumcaril

Izrađivali heroin

Dvjica osumnjičenih, 41-godišnjak i 43-godišnjak navodno su od srpnja 2017. godine do 8. lipnja 2018., na području Hrvatske, Poljske, Bugarske, Turske, Njemačke i Bosne i Hercegovine, okupili i u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike i više drugih, zasad nepoznatih, osoba s područja Bosne i Hercegovine, Njemačke i Turske radi nabave, skladištenja i krijumčarenja velikih količina prekursora anhidrida octene kiseline.

pad-narko-sedmorke-u-osijeku-krijumcaril

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema navodima MUP-a kupili su 5.000 litara prekursor aceton-anhidrida u Poljskoj, nabavili nalog za prijevoz i provoz preko Hrvatske u Sloveniju, odakle su ga namjeravali prokrijumčariti u Tursku skrivene u teretnom vozilu među solarnim panelima. Na graničnom prijelazu Kalotina između Srbije i Bugarske, tijekom granične kontrole, u tovarnom prostoru priključnog vozila pronađeno je 5 plastičnih kontejnera zapremnine po 1000 litara koji su bili ispunjeni prekursorom aceton-anhidrid.

Riječ je o tvari koja se upotrebljava za izradu heroina, s područja Poljske na područje Turske. Vjeruje se i da su povratno krijumčarili heroin iz Turske u Hrvatsku te nabavljali veću količinu marihuane u Bosni i Hercegovini.

pad-narko-sedmorke-u-osijeku-krijumcaril

Osumnjičeni su i za krijumčarenje marihuane u Hrvatsku, radi daljnje prodaje u Njemačku.

"U cilju realizacije navedenog, prvo i druge okrivljeni su s točno neutvrđenim osobama u Turskoj dogovorili nabavu 5000 litara prekursora anhidrida octene kiseline i njezino krijumčarenje u Tursku", objavio je USKOK.

U priopćenju se dodaje i kako su za navedeno krijumčarenje osumnjičeni kupili teretno vozilo te pribavili dokumentaciju za prijevoz legalnog tereta te osigurano skladište na području Hrvatske. U tom su procesu uključili i treću osobu, 41-godišnjaka, na ime čijeg obrta je kupljeno teretno vozilo.

pad-narko-sedmorke-u-osijeku-krijumcaril

Sedmookrivljenik, odnosno 27 godišnjak je, sukladno uputama prvookrivljenog i drugookrivljenog, donosio novac za kupnju teretnog vozila, pribavio neistiniti pečat za ovjeru kupoprodajnog ugovora za teretno vozilo te vršio istovar u pripremljenom skladištu.

Krijumčarili marihuanu u Hrvatsku

Osim navedenog, prva dvojica okrivljenika su u dva navrata organizirali krijumčarenje većih količina marihuane iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku radi daljnjeg krijumčarenja i prodaje na području Njemačke. Sukladno dogovoru, marihuanu su nabavljali četvrtookrivljeni i petookrivljeni, obojica 51-godišnjaka pri čemu je prvookrivljeni. 41-godišnjak, u Njemačkoj nabavio osobni automobil za krijumčarenje droge koji je potom predao trećeokrivljenom, a on je od četvrtookrivljenog i petookrivljenog preuzimao drogu i prevozio je u Hrvatsku.

U tu svrhu su na području Bosne i Hercegovine kupili nešto više od 15 kilograma marihuane, dok je za njen prijevoz 39-godišnjak nabavio osobni automobil u SR Njemačkoj. 15 paketa s ukupno više od 15 kilograma marihuane sakrio je u prostor za rezervni kotač i stražnji branik te se uputio u Hrvatsku u namjeri daljnjeg prijevoza do SR Njemačke. Navedena droga je pronađena dolaskom na Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Slavonski Šamac, prilikom obavljanja carinske granične kontrole, javlja MUP.

Nadalje, sukladno uputama prvookrivljenog marihuanu je od dvojice 51-godišnjaka preuzimao i četvrtookrivljeni okrivljeni koji je teretnim vozilom krijumčario drogu u Hrvatsku, dok je šestookrivljeni, sukladno uputama, preuzeo novac za prijevoz droge. Na opisani način okrivljenici su prokrijumčarili najmanje 55 kilograma marihuane. U navedenu svrhu kupljeno je nešto više od 40 kilograma marihuane na području Bosne i Hercegovine te dogovoren legalan prijevoz stolica iz poduzeća u BiH do poduzeća u SR Njemačkoj teretnim vozilom. U sredinu tovarnog prostora navedenog teretnog vozila sakrili su 38 paketa s nešto više od 40 kilograma marihuane kako bi ih prokrijumčarili iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske dalje u SR Njemačku. Međutim, dolaskom do Stalnog graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Slavonski Brod droga je pronađena prilikom obavljanja carinske granične kontrole.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika. Trojici je dopušteno da se brane sa slobode. 

Izvor: Vijesti.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!