Vijesti / Osijek

Osječani će uskoro moći unajmljivati električne automobile po cijeni tramvajske karte!

Osječani će uskoro moći unajmljivati električne automobile po cijeni tramvajske karte!

U sklopu projekta I-SharE LIFE  50 električnih vozila u 4 grada Lombardije u Italiji (Busto Arsizio, Bollate, Bergamo i Como) i 8 električnih vozila u gradu Osijeku  koristit će se naredna 32 mjeseca kroz sustave dijeljenih vozila.

Prema mojim saznanjima, grad Osijek i u ovome prednjači u Hrvatskoj, jer ovakav oblik integracije električnih vozila u sustav javnog prometovanja kod nas još nije poznat. U narednom razdoblju stići će i bicikli, oni uobičajeni i električni, pa ćemo kroz ovaj projekt provjeriti je li moguće u javni sustav uključiti ova prijevozna sredstva, a time i smanjiti količine emisija stakleničkih plinova iz cestovnog prometa i urbane mobilnosti. U početku će se vozila koristiti u gradskom sustavu, a nakon toga će od toga koristi imati i naši građani – poručio je gradonačelnik Ivan Vrkić na jučerašnjoj primopredaji električnih vozila.

Građani će moći preko aplikacije rezervirati vožnju i voziti se električnim vozilom između četiri lokacije u gradu - odnodno auti će se morati ostaviti kod električnih punionica (Portanova, Gajev trg, ispred HEP-a i Kampus). 30 min vožnje će platiti samo 11 kuna, koliko iznosi i cijena karte u javnom prijevozu u trajanju od 30 min.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

vrkic auto

Opći cilj I-SharE LIFE projekta je smanjenje broja konvencionalnih osobnih vozila s unutarnjim izgaranjem u uporabi u navedenim gradovima, čime se smanjuje pritisak emisijskih čestica na atmosferu u navedenim urbanim područjima i demonstrira tehnološka i ekonomska održivost tranzicije na sustav dijeljenih električnih vozila u manjim i srednjim urbanim područjima Italije i Hrvatske.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!