Vijesti / Osijek

U jednom danu u KBC-u Osijek uspješno izvedene tri transplatacije bubrega

U jednom danu u KBC-u Osijek uspješno izvedene tri transplatacije bubrega

Na Zavodu za urologiju prije nešto više od dva tjedna uspješno su izvedene tri transplantacije bubrega  u jednom danu. Bolesnici se dobro oporavljaju i svi su otpušteni na kućno liječenje.

Ove tri zahtjevne operacije uspješno su provedene zahvaljujući transplantacijskom timu u kojem su sudjelovali  osim transplantacijskih urologa (dr.sc. Damira Prlića, dr.sc. Bojana Sudarevića i Ivana Čosića, dr.med. asistenti specijalizanti urologije Vedrana Vranješ, dr. med i Vinko Krajina dr.med) i anesteziolozi  (Marinko Jelečević, dr.med.,  Ivana Haršanji- Drenjančević, dr.med. Željka Filičić, dr.med i ) nefrolozi (mr.sc. Goran Samardžija i dr.sc. Tihana Šimundić), instrumentarke (Snježana Uremović, Marija Omazić, Lejla Paloš, Marijana Lolić i Roza Alerić)  i anesteziološki tehničari (Zdenko Glavašić, Ana Hodonj i Marina Zandt)  kao i nefrološke i urološke medicinske sestre koje su sudjelovali u pripremi i skrbi bolesnika prije i poslije transplantacije.

Transplantacije bubrega se uspješno u KBC-u Osijek provode  već jedanaest godina. Do sada je transplantirano 136 bolesnika pretežno  iz regije. Prosječno se godišnje transplantira 12 bolesnika, pa je tim više veliki organizacijski i stručni uspjeh obaviti tri transplantacije u jednom danu. Sva tri bubrega su stigla u Osijek iz inozemstva (Njemačka, Mađarska) preko Eurotransplanta, zaklade kojoj je Hrvatska pridružena posljednjih 11 godina, a koja posreduje u raspodjeli organa za transplantaciju u okviru osam europskih država.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ove godine je uspješno transplantirano već 11 bolesnika čime je već skoro izjednačen godišnji prosjek posljednjih godina. Transplantacija,  kao oblik liječenja završnog stupnja bubrežne bolesti, omogućuje našim bolesnicima najbolju  kvalitetu života i produljuje život. KBC Osijek je jedna od četiri bolnice u Hrvatskoj u kojima se vrše bubrežne transplantacije, pa je Osijek time dio velikog transplantacijskog uspjeha naše zemlje. Jer Hrvatska je u doniranju i transplantaciji  organa vodeća u svijetu.

Izvor: kbco.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!