Vijesti / Osijek

Zapažanje: Osijek koji ima šansu za budućnost

Zapažanje: Osijek koji ima šansu za budućnost

Posljednjih dana svjedoci smo jednog novog Osijeka, Osijeka za koji se usudimo reći kako ima šansu za (bolju) budućnost. Iako je još možda rano za tvrditi kako će se to uistinu dogoditi i kako će se Osijek izdići iz dugogodišnje učmalosti, ono što se događa u gradu posljednjih dana zasigurno zaslužuje pažnju.



Tako smo samo u jednom danu bili svjedoci otvaranja razvojnog centra Ericssona u centru grada, a odmah zatim i ureda Mate Rimca u kojem će se razvijati tehnologija za automobilsku industriju. Prepoznali su oni kako u Osijeku mogu pronaći kadrove koji će svojim znanjem biti itekako konkurentni na svjetskom tržištu. Ono što je svakako bitno jest činjenica kako su uspjeli pronaći zajednički jezik s fakultetskom zajednicom pa osječki FERIT za njih stvara kadrove koji će nakon fakulteta moći započeti s radom u tim i sličnim tvrtkama koje već od ranije posluju ili u onima koje će Osijek kao središte IT industrije privući. Tu su i razni individualci koji svojim manjim i većim projektima privlače pažnju javnosti pa imamo svježi primjer poput tvrtke ORQA koja je izumila vlastite naočale za upravljanje dronovima.

FOTO i VIDEO Otvorene prostorije osječkog ogranka velikog Ericssona

Svakako se mora spomenuti i udruga Osijek Software City koja je razinu svijesti o važnosti razvoja Osijeka kao grada znanja i usluga zasnovanih na IT-u posljednjih godina podignula na visoku razinu. O njihovoj snazi dovoljno je reći kako danas postoji više od 150 tvrtki s sjedištem u Osijeku, a kojima je svijet tržište i ne ovise o sitnim interesima lokalnih i nacionalnih moćnika, javnim natječajima koji su unaprijed predodređeni za rođake i kumove.

Puno bure u javnosti izazvalo je i njihovo otvoreno pismo javnosti vezano uz problem prostora za gradnju poslovnih hala za njihove članice, a što je upalo u pravnu zavzlamu toliko svojstvenu Hrvatskoj. Srećom, javni pritisak odmah je čini se i urodio plodom i stvari bi se mogle ubrzati, a zajednica okupljena oko OSC dobiti toliko potrebni impuls za daljnji razvoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osječka IT zajednica: Mogu li tvrtke konačno računati na efikasnu podršku?

Vrijeme kad je Osijek bio poznat kao grad industrije koja je propala u vihoru ratnih mešetara polako prolazi, a Osijek postaje grad usluga i znanja, znanja koje će se prodavati diljem svijeta.

Kako smo rekli u uvodu, možda je još rano, ali možda napokon imamo šansu i energiju za taj korak koji će vratiti život u Osijek.

Foto: SiB.hr
Foto: Davor Javorović/Pixell

   

   


Izdvojeno

Reci što misliš!