Vijesti / Osijek

Svečano otvoren obnovljen Sokolski dom

Svečano otvoren obnovljen Sokolski dom

U Osijeku je jučer široj medijskoj javnosti i predstavnicima javnog, sportskog i obrazovnog života predstavljen Sokol Centar, jedinstveni sportsko-rekreacijski objekt koji je zapravo nadogradnja starog reprezentativnog zdanja izgrađenog prije 90 godina. Naime, 1928. godine izgrađena je zgrada koja je najčešće tijekom svih godina i korištena za gimnastičke treninge, a u ožujku 2017. godine započela je njezina nadogradnja, koja je sada postala najmoderniji sportski objekt takve vrste u ovom dijelu Europe.

Svečanom obilasku Sokol Centra nazočili su i najviši predstavnici Vlade Republike Hrvatske predvođenih Premijerom Andrejom Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom. Otvorenju su bili nazočni i vodeći ljudi Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te tvrtke Žito d.o.o kao glavnog investitora, koja je partnerstvom s Gradom Osijekom najzaslužnija što je u staroj jezgri Osijeka (Ulica Kralja Zvonimira 5), u kojoj se nalaze i najveći gradski perivoji, a na desetak minuta od središta slavonske metropole, niknuo objekt veličine 2.400 metara kvadratnih. Kao pravi domaćin ugledne goste kroz prostor je vodio Marko Pipunić, predsjednik Uprave tvrtke ŽITO d.o.o.

Andrej Plenković predsjednik Vlade Republike Hrvatske:
„Prije svega želim zahvaliti gospodinu Pipuniću koji je financirao obnovu Sokolskog doma. Ono što je bitno da je dosadašnjim osječkim iskustvom u razvoju gimnastike stvoren objekt koji će, siguran sam, privući brojne mlade sportu koji će jednoga dana ostvarivati zavidne uspjehe na europskoj i svjetskoj razini. Ovakav objekt s vrhunskim sportskim uvjetima i vrhunskim smještajnim kapacitetom privlačiti će i druge reprezentacije na dolazak na pripreme u Osijek. Veliki je ovo dobitak za grad u koji će dolaziti brojni inozemni sportaši“.

Marko Pipunić, predsjednik Uprave tvrtke ŽITO d.o.o.
„Kao poduzetniku moj je cilj stvaranje novih vrijednosti, ali svatko od nas mora imati i odgovornost prema zajednici. Naša je zadaća kanalizirati svoja sredstva kako bi poboljšali kvalitetu života u našoj okolini. Ovo je projekt koji bi trebao biti samoodrživ i na službi svih građana Osijeka. Svake godine domaćini smo Svjetskog gimnastičkog kupa. U Osijek stižu reprezentacije iz preko 30 zemalja svijeta. Dio njih sada će ostajati na pripremama u Sokol Centru, boraviti još duže u Gradu i još bolje upoznati Osijek i Slavoniju“.

 

Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka:
„Ovo je za naš Grad veliki društveni događaj. Velika zahvala gospodinu Marku Pipuniću i Žito grupi, koji su ulaganjem više od preko 30 milijuna kuna pokazali koliko im je stalo do Osijeka. U posljednje vrijeme naš Grad prednjači po ulaganju u sportsku infrastrukturu“.

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije:
„Ovaj objekt će donijeti velike prednosti svima nama koji živimo ovdje. Ovo je specifičnost što je u ovaj objekt investirao poduzetnik koji živi i rad na području Osječko-baranjske županije i obnovio Sokolski dom koji je simbol Grada Osijeka. Dvorana je prekrasna, sadržaji su prekrasni, a ovakvo ulaganje smatram odgovornim ponašanjem“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novouređeni Sokol Centar, osim velike gimnastičke dvorane, ima još četiri dvorane koje nude mogućnost rekreacije i bavljenja sportom svih uzrasta. Uz gimnastičku dvoranu koju već neko vrijeme koriste vrhunski sportaši, hrvatski reprezentativci i članovi Gimnastičkog društva Osijek - Žito, nalazi se i manja dvorana prilagođena treninzima mlađih uzrasta. Na sljedećem katu Centra nalaze se tri dvorane za trening odraslih rekreativaca. Osim prostora za rekreaciju, Sokol Centar posjeduje i smještajne kapacitete u luksuzno opremljenim spavaonicama.

Iza zgrade nalaze se tri sportska terena za košarku, rukomet i odbojku na pijesku, koja su i inače na raspolaganju Osječanima tijekom godine, a tijekom zimske sezone kao i ranijih godina, bit će postavljeno i klizalište.

Foto: Dubravka Petric/Pixell

   


Izdvojeno

Reci što misliš!