Vijesti / Osijek

Vrkić: 'Preuzimam odgovornost za ne(učinkovitu) deratizaciju štakora'

Vrkić: 'Preuzimam odgovornost za ne(učinkovitu) deratizaciju štakora'

Gradonačelnik Ivan Vrkić obišao je jučer lokacije na Sjenjaku na kojima je zapažen veći broj štakora.

Premda su odrađene sve redovne deratizacije i čak 7 izvanrednih na Sjenjaku – ono što se prije par godina događalo sa štakorima u središtu Zagreba, sada je eskaliralo i u Osijeku.

Gradonačelnik Vrkić digao je na noge sve gradske službe, kako bi se obavile sve tehnički neophodne aktivnosti koje onemogućavaju nesmetano kretanje štakora kanalizacijom, javnim površinama kroz zemlju i uz komunikacije s objektima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Iznenađen sam razmjerima štakorske najezde u središnjem dijelu Osijeka i bez ikakve dileme, najveća je moja osobna odgovornost unutar cijeloga sustava koji nije pravodobno detektirao problem, organizirao se i napravio sve što je potrebno za učinkovito suzbijanje ovih opasnih glodavaca. Iskreno se ispričavam građanima – ustvrdio je vidno uznemireni gradonačelnik Ivan Vrkić.

Grad Osijek će uz izobrazbu građana, strogu provedbu Odluke o komunalnom redu i pojačanu deratizaciju, zatražiti od Zavoda za javno zdravstvo stručnu pomoć, kako bi se u obuhvatu zgrada napravile sve one građevinske intervencije što onemogućavaju i otežavaju kretanje ovih opasnih glodavaca. Ako izobrazba i upozorenja ne budu dovoljni, Grad će koristiti sve raspoložive represivne mjere i kažnjavati neodgovorne pojedince.

Moja je odgovornost neupitno najveća, ali u određenoj mjeri odgovornost je i na svakom građaninu. Potrebno je obustaviti svako hranjenje životinja na javnim površinama, prestati s korištenjem biootpada za gnojidbu i posjeći stabla smokvi koja hrane ove opasne glodavce. Zajedno možemo svesti ovaj osjetljiv javnozdravstveni problem na razinu dostojnu srednjoeuropskog urbanog življenja. Odlučan sam, sukladno zakonskim ovlastima sa svoje strane poduzeti sve što je potrebno – istaknuo je Vrkić.

Grad Osijek primoran je ukloniti sva stabla koja su korijenjem oštetila kanalizaciju i šahtove. Ukoliko struka potvrdi navode pojedinih sugrađana, da određena stabla štakorima služe za penjanje do stanova, Grad Osijek će, nažalost, biti primoran ukloniti i ta stabla kako bi zaštitio svoje građane. Međutim, radi očuvanja gradskog zelenila, svako posječeno stablo nadoknadit ćemo sadnjom drugog, primjerenijeg stabla.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!