Vijesti / Osijek

U osječkom Domu zdravlja s novim mamografom u svega 6 mjeseci napravljeno više od 3000 pregleda

U osječkom Domu zdravlja s novim mamografom u svega 6 mjeseci napravljeno više od 3000 pregleda

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivanom Stanić jučer je obišao Dom zdravlja Osijek.

Osječki Dom zdravlja na čelu s ravnateljem Matom Lukićem pokrenuo je niz inicijativa prema Osječko-baranjskoj županiji s ciljem obnavljanja opreme, ali i prostorija u kojima zaposlenici i pacijenti borave. Tijekom 2017. godine isplaćeno im je nešto više od 4,5 milijuna kuna od čega 1,7 milijuna kuna za tekuće i investicijsko održavanje, a gotovo 2,9 za nabavku nefinancijske opreme.

- Osječki Dom zdravlja je izuzetno kvalitetno organiziran, dobro funkcionira, dobro radi i ima dobro vodstvo.Ono što je bitno za istaknuti, to je svakako nabavka mamografa koji je stavljen u funkciju početkom godine. Dva su takva mamografa na području naše županije, jedan u Kliničkom bolničkom centru, a drugi ovdje u Domu zdravlja. Vrijednost samog uređaja je 1,5 milijuna kuna, a novi i moderni uređaj ima do 50% manje zračenja. Vrlo bitno za zdravlje, vrlo bitno za prevenciju karcinoma dojke- kazao je župan Anušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prostorije Doma zdravlja u kojima se vrše mamografski pregledi pacijentica na suvremenom uređaju čije se fotografije očitavaju u digitalnom obliku te se time i lakše čuvaju i pohranjuju pokazala je voditeljica Odjela radiologije Kristina Vidačić.

- Digitalni mamograf nabavljen je prošle godine, a otkako je prije sedam mjeseci pušten u rad, znatno je olakšao dijagnostiku i skratio vrijeme pregleda. Postavljen je i softver za tomosintezu, što je napredni oblik mamografije koji omogućava 3D skeniranje dojke. Do danas se na njemu obradilo 3 tisuće pacijentica, bilo da je riječ o dijagnostičkim pregledima ili preventivnim pregledima u sklopu nacionalnog programa Mamma koji se provodi od 2006. godine - rekla je radiologinja Vidačić.

Župan je posjetio i buduće majke i očeve na trudničkom tečaju koji se organizira u prostorijama Doma zdravlja svakog mjeseca. Tijekom tečaja polaznici dobiju osnovno znanje i vještine iz područja trudnoće, porođaja, njege novorođenčeta te prehrane djeteta odnosno dojenja. Cilj ovih tečaja je pripremiti mlade roditelje za bolje snalaženje u roditeljskoj ulozi.

- Tečajevi za trudnice se održavaju jednom mjesečno osim dva ljetna mjeseca. Na tečaju se stječu znanja i vještine koje buduće majke i očevi bi trebali imati. Dosadašnji polaznici tečaja su procijenjeni kao visokomotivirani- rekao je ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić.

Lukić je istaknuo kako je uloga Županije kroz decentralizirana sredstva ključna te dodao kako i doprinos za tomosintezu koja košta gotovo pola milijuna kn i znatno skuplji mamograf.

- Medicina napreduje iz dana u dan, tako da svaki novi uređaj i modernizacija uređaja je dobrodošla. Za sada sam zadovoljan i dosta dobro funkcioniramo glede sadašnjih uređaja i usput za ovaj radiološki uređaj odnosno mamograf smo dobili i kromosintezu što je zapravo nadogradnja softvera na samom uređaju. Za sve ostale stvari kako tehnika napreduje tako i mi pratimo u skladu s financijskim mogućnostima, tako da zasad smo zadovoljni – kazao je Lukić.

- Osječko-baranjska županija kao osnivač Doma zdravlja brine i brinut će i ubuduće da djelatnicima osigura što kvalitetnije uvjete rada kao i što bolju stručnu pomoć svim pacijentima. Godišnje izdvajamo oko 5 milijuna kn za rad Doma zdravlja, i to samo kroz decentralizirana sredstva. U to ne ubrajamo naravno ulaganja u opremu koja planiramo u nadolazećem razdoblju. Isto tako, kad govorimo o Domovima zdravlja diljem Osječko-baranjske županije govorimo naravno i o energetskim obnovama zgrada, o fizijatrijatrijskim ambulantama i svemu onome što dograđujemo i gradimo. Dakle, nekad se ti iznosi mogu popeti znatno više od spomenutih 5 milijuna kuna- zaključio je župan Anušić.

SiB.hr

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!