Vijesti / Osijek

Nakon obnove Graditeljsko-geodetska škola će smanjiti potrošnju toplinske energije i do 85 posto

Nakon obnove Graditeljsko-geodetska škola će smanjiti potrošnju toplinske energije i do 85 posto

Zgrada Graditeljsko-geodetske škole na Drinskoj ulici u Osijeku sagrađena je prije 40 godina. Svojim vanjskim izgledom uvijek je plijenila poglede, no učenicima i zaposlenicima često nije bilo ugodno na nastavi, osobito zimi kada su ponekad sjedili u jaknama, a škola je plaćala i do 100.000 kuna mjesečno za grijanje.

Prije mjesec dana počeli su ozbiljni građevinski i ostali radovi jer je ovo jedna od 19 zgrada osnovnih i srednjih škola na području Osječko-baranjske županije koje su obuhvaćene projektom energetske obnove. Župan Ivan Anušić sa suradnicima se došao uvjeriti u tijek radova.

- Ova obnova ima veliku važnost zbog uštede energije i prokišnjavanja krova jer od izgradnje škole nije ništa napravljeno. Ovo je prvi veliki zahvat s time da ćemo ovim „face liftingom“ izvana dobiti gotovo novu školu. Obnova ide tempom kojim ide, pa smo za sedam dana odgodili početak nastave kako bi učionice pripremiti za rad - kaže Darko Pšihistal, ravnatelj Graditeljsko-geodetske škole.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Župan Ivan Anušić ističe kako Osječko-baranjska županija u okviru projekta Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora ostvaruje najveći broj projekata u Hrvatskoj. Vrijednost radova na Graditeljsko-geodetskoj školi Osijek iznosi 10.061.660,31 kuna, s time da 6.031.539,00 kuna sufinancira Europska unija, 3.183.879,63 kuna Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a Županija 846.241,68 kuna.

- U realizaciji je ukupno 19 takvih projekata u vrijednosti 62 milijuna kuna, no projekti će se nastaviti. U različitim su fazama pripreme i realizacije, a ukupna vrijednost ovih investicija penje do gotovo pola milijarde kuna. Ozbiljan posao smo odradili, a kada radovi kada budu završeni svi ćemo imati korist. Nama kao osnivaču škole smanjit će se troškovi, a učenici i profesori imat će bolje uvjete rada. Do 2020. godine planiramo obnoviti polovicu svih objekata kojima je osnivač Osječko-baranjska županija – ističe župan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak napominje da su u tijeku radovi na energetskoj obnovi svih 19 zgrada, a planirani rok za njihov završetak je 3. travnja 2019. godine.

- Nakon ovih radova, osim bolje i kvalitetnije vizure zgrada te obnove dotrajalih objekata, postići ćemo i energetske uštede, što je i glavni smisao projekta. Uštede na zgradi ove škole bit će i do 85 posto potrošnje toplinske energije, 75 posto je smanjenje emisije CO2, a zgrada će iz energetskog razreda E prijeći u B. Osječko-baranjska županija nastavlja s provedbom projekta energetske obnove objekata, i to ne samo zgrada škola nego i Opće bolnice Našice, nekoliko domova zdravlja, domova za stare i nemoćne u Osijeku i Belom Manastiru. Ukupno vrijednost novih projekata je 107.141.123,25 kuna, odobreno je 24 projekta, već je potpisano 12 ugovora, a uskoro očekujemo potpisivanje ostalih ugovora - kaže pročelnica Tramišak.

Ova godina specifična je za Graditeljsko-geodetsku školu i po broju učenika. Kako ističe zamjenica pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Kalazić, ovu srednju školu pohađa 400 učenika raspoređenih u 19 odjeljenja, s time da su ove godine upisana sva zanimanja. Tako je na primjer za keramičare lani bilo upisano samo dva, a ove godine 16 učenika. Inače, Županija je u zadnjih osam godina uložila 1,27 milijun kuna u manje sanacije i rekonstrukcije ove škole, no kvalitetniji uvjete rada imat će tek nakon završene energetske obnove - uređenja vanjske ovojnice i krova, zamjene vanjske stolarije i ugradnje termostatskih ventila.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!