Vijesti / Osijek

Više od 8 milijuna eura EU novca za veliku rekonstrukciju Tvrđe

Više od 8 milijuna eura EU novca za veliku rekonstrukciju Tvrđe

Mehanizmom integriranih teritorijalnih ulaganja Europska je unija gradovima omogućila povlačenje dodatnog novca za jačanje gospodarskoga razvoja i podizanje kvalitete života. U Hrvatskoj je sedam urbanih aglomeracija, čiji su se predstavnici jučer okupili na konferenciji u Osijeku.

Integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju novi mehanizam Europske unije koji je uveden radi jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a sastoji se od skupa aktivnosti koje se u gradovima mogu financirati iz tri fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda.

Kandidati za financiranje kroz ITU mehanizam gradovi su s više od 50 tisuća stanovnika. U Hrvatskoj ih je sedam, a među njima je Urbana aglomeracija Osijek koja objedinjuje 19 jedinica lokalne samouprave (gradove Osijek, Belišće i Valpovo te općine Antunovac, Bilje, Bizovac, Čeminac, Čepin, Darda, Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Koška, Petrijevci, Punitovci, Šodolovci, Tordinci, Vladislavci i Vuka).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za Urbanu aglomeraciju Osijek namijenjeno je 40 milijuna eura, a kao strateški izdvaja se projekt "Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe", vrijedan 8 milijuna 700 eura. Taj je projekt pripremljen i pravomoćnost građevinske dozvole očekuje se već danas. Nakon toga projekt se treba prijaviti do 10 rujna. Kako je istaknula zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, riječ je o radovima koji će trajati 46 mjeseci - vadit će se popločenje, mijenjati sve podzemne instalacije i zatim sve vratiti u prvobitno stanje.

Osim toga, priprema se još niz projekata poput Centra za posjetitelje u Tvrđi, novih biciklističkih staza, rekonstrukcije kulturnih dobara poput dvorca Eugena Savojskog u Bilju, Erdutske kule, utvrde Korođvar, dvorca Prandau u Valpovu i industrijske baštine Belišća, te zamjena spojnog vrelovoda do TE-TO do toplane Pogona Osijek.

Među preduvjetima za provedbu ITU mehanizma u urbanim područjima uspostava je institucionalnog okvira u kojem Grad Osijek postaje tijelo u sustavu upravljanja i kontrole za korištenje alokacija ESI fondova dodijeljenih Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Zbog toga je Gradu Osijeka za tehničku pomoć i plaće petero djelatnika do 2023. na raspolaganju 11 milijuna kuna.

Tekst: Radio Osijek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!