Vijesti / Osijek

U Osijeku otvoren najmoderniji laboratorij za ispitivanje plinova i električnih veličina

U Osijeku otvoren najmoderniji laboratorij za ispitivanje plinova i električnih veličina

U novouređenim prostorima tvrtke Cras d.o.o. na Vinkovačkoj cesti, pušten je u funkciju istraživačko-razvojni laboratorij koji će se koristiti za analizu i ispitivanje tehničkih plinova i električnih veličina. Laboratorij je opremljen najmodernijim uređajima kojima će se koristiti inženjeri tijekom procesa razvoja novih proizvoda.

Naime, kroz EU projekt „Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare“ kojeg zajednički provode tvrtka Cras d.o.o. iz Osijeka i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek razvija se prototip sušare koja će trošiti puno manje električne energije u odnosu na standardne sušare. Sušara će se koristiti u minimalno dva sektora: hotelijerstvo (sušionice rublja) te u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji (sušenje voća, povrća i bilja).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.499.715,99 kn, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 1.038.814,37 kn, dok razliku u iznosu od 460.901,62 kn osiguravaju tvrtka Cras d.o.o. i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek.

Projekt je počeo 01. srpnja 2017. godine, a trajat će 24 mjeseca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istraživačko-razvojni laboratorij opremljen je mjernim instrumentima za mjerenje čestica plinova i električnih veličina, termovizijskom kamerom, freonskom opremom, lemnom stanicom, transformatorom za ionizator i informatičkom opremom. Korištenjem navedene opreme osigurat će se pouzdanost, točnost i stabilno mjerenje i umjeravanje parametara.

Glavni cilj i svrha laboratorija je ispitivanje gotovih proizvoda koji svojim svojstvima i tehničkim karakteristikama odgovaraju općim europskim i međunarodnim standardima kontrole kvalitete te osiguravaju sigurnost pri uporabi, zdravlju i brizi za okoliš, a sve kako bi se isti mogli izvoziti na EU i međunarodna tržišta.

Tvrtka Cras d.o.o. nastavlja ulagati u istraživanje i razvoj te surađivati s znanstvenoistraživačkim sektorom. U budućnosti se planira daljnji razvoj i proizvodnja novih proizvoda uz potporu iz EU fondova.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!